Paun - nacionalna ptica Indije

Mayurasana - Poza Pauna

Pronalaženje osećaja za ravnotežu često znači dublje osluškivanje sebe i pokretanje i delanje iz našeg pravog centra. Malo koja poza u našoj praksi asana ilustruje ovu ideju bolje nego Mayurasana - Poza Pauna. Kao paunovi, jogi ima za cilj da nikada ne izgubi ravnotežu tokom trajanja ovog “plesa” života
U praksi joge, Mayurasana ne samo da podseća na pauna, već takođe priziva posebne kvalitete pauna. Kako bi izbalansirao svoj dugi vrat i ekstravagantna pera repa, koja nosi uspravno iza sebe bilo u letu ili na zemlji (sem kada ih širi ili tokom rituala parenja), paunove snažne noge su postavljene u centru njegovog trupa, tačno na mestu gde postavljamo ruke u predelu pupka kako bi postale “noge” Mayurasana-e.
Prema tradiciji joge, pupak je mesto digestivne vatre, odgovoran za blistavo zdravlje. Neravnoteže u predelu pupka za posledicu imaju digestivne probleme i uzrok su mnogih bolesti. Mayurasana snažno utiče na jetru, žučnu kesu, panckeas, creva, bubrege i krvotok, kao i nerve u stomaku. Kao rezultat toga, poza pauna jača i tonira varenje, okrepljuje celo telo a posebno je cenjena u čišćenju i eliminaciji toksina.
Pored svojih karakterističnih repih pera, paun je poznat po svojoj sposobnosti da jede zmije otrovnice, škorpije i druge otrovne gmizavce i insekte. Njegovo varenje je toliko jako da otrov pretvara u hranu. I to je upravo ono što Hatha Yoga Pradipika kaže o Mayurasana-i: Čak i  kalakuta, arhetipski smrtonosni otrov, može da svari onaj koji praktikuje pozu pauna.
U tibetanskom budizmu paun simbolizuje nečiju pobedu nad otrovnim tendencijama dok zmije koje jede predstavljaju nečije otrovne prepreke i nedostatke ili kleshas, koje su podjednako sposobne da nas ubiju. Uspešno svaren otrov se onda prirodno transformiše u lep sjaj, dok se paun pokazuje u svom divnom perju. Kao prečišćivači otrova paunova pera se smatraju neprekidno nekonaminiranim i zato se koriste u mnogim svetim ritualima različitih tadicija.


Na suptilnijem nivou, moćno “varenje” je unutrašnja meditacija na varenju suptilnih otrova. Pohlepa, ljubomora, požuda, bes, anksioznost, nesigurnost, tuga i duhovno neznanje – to su suptilniji toksini kojima  je potrebno varenje ili eliminacija. Energetska suština (ili prana) digestivne vatre podstiče entuzijazam, hrabrost, vitalnost, snagu volje, samopouzdanje i ovladavanje sobom. Ova vatra je sila transformacije, ne samo hrane u energiju i toplotu,  već i osnovnog materijala instikta i ograničene samosvesti u zlato čiste svesti. To je vatra diskriminacije koja osvetljava svest.
Na Sanskritu, naziv kalakuta bukvalno znači “trik vremena” ili obmanu vremena – jer su jogiji verovali da je nesposobnost da se spozna naše bezvremeno, besmrtno sopstvo otrov duhovnog neznanja. Progutati i svariti kalakutu, oni kažu, znači otključati moć skrivenu u telu i nervnom sistemu koja nam omogućava da transformišemo našu eksluzivnu identifikaciju sa fizičkim postojanjem i na taj način se oslobodimo vremena i takođe gravitacije.
U početku kao i većina drugih balansa na rukama, Mayurasana izgleda kao podvig nemoguće snage (na kraju krajeva, mi u suštini pravimo pozu leteće daske sa samo našim šakama i rukama kao temeljem). Kao i sa većinom stvari u životu, ako pokušamo da to postignemo “na mišiće”, koristimo sirovu snagu i guramo sebe predaleko – završavamo padajući na lice. Potrebno je samo nekoliko pokušaja pa da shvatimo da je za ovu pozu potrebno mnogo više od snage – stpljenje, istrajnost i progresivan rad kako bi razvili prisniju vezu sa gravitacijom. Mayurasana nas uči da smekšamo naše stomake kako bi doprli do dubljih mišića stomaka kao i da balansiramo težinu gornjeg i donjeg dela tela nasuprot gravitacije  koristeći veštinu umesto sile.
Kada uspemo da prebacimo fokus na naš istinski centar, energija može sa zrači drugačije. Pored toga što učimo da nađemo ravnotežu između snage i gracioznosti, Mayurasana usmerava pažnju našeg disanja sa prednje linije našeg tela na zadnje linije. Iznenada postajemo veoma svesni  da pritisak naših nadlaktica u stomak i dijafragmu zahteva od nas da usmerimo pažnju na disanje kroz zadnju stranu pluća. Učimo da smo sposobni da raširimo zadnju stranu grudnog koša i da možemo da koristimo pun kapacitet pluća.


Šta je potrebno da otvorimo?
Ramena, ručne zglobove i um!
Šta je potrebno da se ojača ili aktivira?
Noge, glutealni mišići, ruke, dublji mišići stomaka, smisao za humor!
Za početak, potrebno je da stvorite jaku osnovu za pozu koristeći ruke, podlaktice i – kao što ste pretpostavili – vaš stomak. Mislite na šake kao na svoja stopala i na podlaktice kao na svoje noge. Jednom kad postavite čvrstu osnovu, moraćete da pritisnete laktove duboko u stomak, zbog čega bi u početku mogli da napnete i zategnete stomak. Delovaće kontraintuitivno da omekšate stomak oko vaših laktova i zabijete laktove u njega, ali je to upravo ono što treba da uradite kako bi ušli u položaj. Jednom kada ste u stanju da to uradite, otkrićete jaku grupu dubokih abdominalnih mišića ispod često preterano korišćenog rectus abdominisa (takođe poznatog kao vaš ravni stomak); oni će vas držati stabilnim.
Neke poze koje mogu da pomognu kao priprema (kako bi razvili tri kvaliteta u fizičkom telu – mek stomak, otvorena ramena i jake fleksibilne zglobove).

 • Balasana (poza deteta, bebi poza) – varijacija

Ova varijacija poze deteta je korisna priprema za Mayurasana-u pošto vas podstiče da preusmerite dah i oslobodite se nesvesnog stezanja stomaka. Postavljanje prostirke u prevoj struka će pritisnuti prednju stranu vitih rebara i dijafragme, baš kao što to čine laktovi u završnoj pozi. Primetićete da ovo stezanje trbušnih organa ne pogoduje disanju prednjim delom tela koji je većina nas usvojila i obično izaziva klaustrofobiju, mučninu pa čak i strah od smrti. Posmatrajte pozu kao poziv da dišete, možda po prvi put, negde drugde osim prednjim delom pluća ili na takav način da izbegnete naduvavanje stomaka dok udišete. Kad usmerite disanje na zadnji deo pluća, stvorićete više unutrašnjeg prostora. Zatim produžite trajanje udaha i izdaha. Vizualizujte dah kako uzak dok ga usmeravate kroz svoje telo. Kako bi umanjili osećaje klaustrofobije i nedostatka daha, svesno usmerite taj suzeni dah u sabijena rebra i pluća.

 • Poza Vilinog konjica za otvaranje ramena (Poza duple igle i konca):

Možda ovo neće biti najgracioznija poza ali je odličan način za otvaranje ramena koje vam je potrebno u Mayurasana-i. Ona oslobađa muskulaturu gornjih leđa, povećavajući obim pokreta u ramenima. Na taj način, ona će povećati vašu sposobnost da sastavite laktove u Mayurasana-i. Širenje preko gornjeg dela leđa takođe pomaže u oslobađanju mišića u području koje je hronično stegnuto i konačno stvara čvrstoću u grudnom (torakalnom) delu kičme. Dok se nežno prepuštate tokom ove poze za zagrevanje, postepeno ćete osetiti suptilno istezanje kičme.
Druga prednost Poze Vilinog konjica je da komprimuje grudi i ograničava gornje delove pluća, baš kao što to i Mayurasana radi. Ovo je posebno korisno za žene, jer moraju da se pozabave sa tkivom grudi, ili za muškarce koji imaju veoma razvijeno grudno tkivo, kao što je to slučaj kod dizača tegova. U pozi treba usmeriti disanje u zadnji deo tela i povući vazduh u zadnji deo pluća. U isto vreme usporite disanje i povucite svoj dah u komprimovani prostor kako bi doneli više spokoja nervnom sistemu.

 • Poze koje otvaraju – istežu prste, šake, podlaktice i ramena kao što su su: Garudasana (Poza Orla), Gomukhasana (Poza Kravljeg lice) Mandukasana (variajacija)
 • Urdhva Dhanurasana (Poza Punog Točka) pritiskom na šake i jagodice prstiju u zemlju tokom ručni zglobovi dobijaju snagu potrebnu za Pozu Pauna
 • Shalabhasana (Poza skakavca) razvija snagu u lumbalnom delu kičme i zadnjoj strani tela Pokret nogu i karlice je isti kao u Mayurasana-i
 • Daska
 • Chaturanga Dandasana
 • Tolasana (Poza Vage)
 • Titibasana (Poza Svitca)
 • Sasangasana (Poza Zeca) 
 • Pavanamuktasana (Poza uklanjanja gasova)

Varijacije:

 • Hamsasana – Poza Labuda : prsti su usmereni unapred
 • Padma Mayurasana – Poza Pauna sa nogama u položaju lotosa

Mayurasana je obično teža za žene, pošto je njihov centar gravitacije niže postavljen nego kod muškaraca. Svako sa težim nogama i karlicom i kratkim rukama će morati da radi mnogo više kako bi podigao gornji deo tela, jer težište neće biti ispred laktova.
Jedan od načina da se olakša opterećenje je da se noge saviju u Padmasana-i (lotosu). Vezivanje nogu u Padmasana-i (Lotosu) dovodi noge bliže centru gravitacije poze (vašim rukama) tako da je manje snage potrebno kako bi se podigli sa poda. Ukoliko vam lotos nije dostupan, probajte pozu sa savijenim kolenima, sastavljenim stopalima i kolenima otvorenim u stranu kao u Baddha Konasana-i(Pozi Leptirića).
U ovoj varijaciji, ipak, držaćete glavu i kolena na podu, tako da ne morate da brinete o balansiranju. Pokušaj da se uspostavi ravnoteža suviše brzo u pozi često izaziva strah da se pokuša ulazak u položaj. Onda zategnete stomak, što dovodi do toga da vam laktovi klize i -pogodite šta?- gubite ravnotežu i osećate se frustrirano. Dakle, iskoristite priliku da prvo vežbate potpuno opuštanje celog tela dok pritiskate laktove u centar stomaka. Dozvolite da se nabori vašeg mesa na stomaku prekriju vaše laktove i eventualno ćete osetiti laktove kako se zaključavaju u čvrstinu dubokih slojeva vašeg stomaka.

 • Uttana Padma Mayurasana – Intenzivno istezanje Poza Lotos Pauna: u suštini stoj na ramenima sa nogama u lotosu
 • Pincha Mayurasana – Poza Paunovog pera; Stoj na podlakticama

Idite samo koliko možete u svakoj pozi, ostajući svesni svoje nelagodnosti i produbljujući vaš odnos prema otporu. Ove poze mogu biti intenzivne, ali  promena će se odvijati ukoliko dosledno nastavite da dodirujete svoju nelagodnost što mekše možete. Ovaj pristup će vam pomoći da prevaziđete teškoće i dati vam samopouzdanje da pristupite konačnoj pozi.


Za radoznale
Veruje se da je Mayura ili paun, nastao od jednog Garudinog pera (mitska ptica u hindu mitologiji i nosilac Gospoda Višnua).
Paunova pera se smatraju povoljnim simbolom u Hindu mitologiji zbog njihove veze sa paunom, predivnom pticom koja je ujedno i nacionalni simbol Indije. Možda ste primetili da mnogi ljudi drže perje pauna u svojim domovima. Paun se takođe povezuje sa Boginjom blagostanja, Lakshmi  i veruje se da držanje paunovih pera u kući donosi dobru sreću i prosperitet u kuću.Takođe se veruje da štiti kuću od muva i drugih insekata.
Paunovi su poznati po svojoj divnoj, nemirnoj igri neposredno pred kišu. To je ples koji je inspirisao mudrace da kontempliraju o vatrenom nemiru duše na ovom svetu. Veliki sveci mislioci Indije su poredili Boga sa približavanjem kišnih oblaka, gromoglasno se valjajući, kako bi ugasili vatru odvajanja od svetoga. Takođe je rečeno da samo pogled na sveca koji se približava, dovodi do toga da duhovni aspirant ludo igra, kao paun koji je uošio približavanje kišnih oblaka tokom sezone monsuna; potpuno raširenih pera.
Birajući partnera za ceo život, paunovi takođe predstavljaju vernost. U sušnim Rajastani brsima Indije, pogled na pauna koji pleše sa svojim parom se smatra povoljnim predznakom plodnosti i uprkos tendenciji ptice da poremeti useve, one se nikad ne ubijaju.
Paunovi koji plešu najverovatnije nisu nigde lepše opisani kao što su u Srimad Bhagavatam. Kroz prelepu poeziju na Sanskritu, ovaj drevni tekst opisuje način na koji melodija Krišnine flaute inspiriše divlji ples pauna u Vrindavanu. Slatkoća melodije koja nastaje iz njegove flaute krasi šumu povetarcima. Zvučeći poput meke grmljavine koja prethodi kiši, očaravajući zvuk širi repove paunova u drhteće polu- mandale i šalje ptice da plešu oko njega u ritmu ljubavi. Onda taj divan pastir, boje kišom ispunjenih oblaka, postaje plesna osa za nemirno jato, izazivajući njihovu božansku ekstazu.
Prirodno dirnuti da uzvrate Krišni ali ne pronalazeći ništa vredno da mu ponude, paunovi su odbacili svoje dragoceno perje. Ova ponuda perja je simbol odricanja od sujete i ponosa, pošto oni radošno napuštaju njihov najveći kvalitet: njihovu lepotu, kako bi zadovoljili Krišnu. Zauzvrat Krišna snažno dirnut, uzima jedno od veličanstvenih pera i stavlja ga iznad glave kao ukras. Poklonici Krišne komentarišu da, Krišna tako uživa u igri sa paunovima, pošto u paunovom perju on vidi oči svoje supruge Radha-e. Paunovo pero je nerazdvojivo od Krišne baš kao i njegova flauta.


https://yogainternational.com/article/view/peacock-pose
http://www.yogajournal.com/article/practice-section/go-with-your-gut/
https://samanthaeiblingyoga.com/2015/03/05/and-we-have-lift-off-finding-flight-in-mayurasana-peacock-pose/
http://www.secretyoga.com/The_SEcret_YOga/Library/Entries/2010/11/8_The_Peacock _Pose__Dance_with_Divinity.html