Dobrobit joga prakse za tinejdžere

Tinejdžersko doba je vreme tranzicije u životu. Ove promene su biološke (pubertetske), socijalne i psihološke. Ove godine koja obeležavaju kraj detinjstva i početak mladosti se takođe nazivaju adolescencija od latinske reči „adolescere“, što znači „odrasti“. Rana adolescencija je najteža faza života zbog fizičkih promena, hormonskih promena i stalnih promena raspoloženja.
Hormonalni disbalansi u toku seksualnog sazrevanja tinejdžera često izazivaju velike emotivne poremećaje i mogu dovesti do depresija, anksioznosti, usamljenosti i nedostatka koncentracije. Tinejdžeri često počinju sa nepravilnom ishranom, pogrešnim navikama u ishrani, ne piju dovoljnu količinu vode  i počinju sa konzumiranjem alkohola, cigareta i droge.
Svi ovi problemi su zbog privremene neravnoteže fizičkih, mentalnih i energetskih nivoa i mogu se u velikoj meri umanjiti redovnom joga praksom koja može pomoći u balansiranju endokrinih žlezda.


Dobrobiti prakse joge u adolescentnom periodu
Sveukupno zdravlje
Redovna praksa joge ima mnogo zdravstvenih beneficija.
Prema joga filozofiji, zdrava kičma stvara ravnotežu i vodi do zdravog razuma. Joga je osmišljena da stimuliše nerve koji teku duž kičme i poboljšava cirkulaciju u kičmi i timeodržavanje i regenereciju diskusa između pršljenova. Dosledna joga praksa imaju za rezultat bolje držanje i bolji osećaj ravnoteže, sa glavom, ramenima i karlicom u pravilnom poravnanju. Osim toga, za razliku od drugih oblilka vežbanja, joga pomaže u istezanju i jačanju obe strane tela podjednako.
Joga za atinejdžere poboljšava kapacitet pluća i posledično cirkulaciju krvi i jača imunitet.
Unutrašnji organi rastu i menjaju se tokom ovog perioda i tinejdžeri mogu postati uznemireni zbog promena u ishrani ili preterane stimulacije nerava. Joga pomaže da organi ostanu zdravi uprkos svakodnevnim stresovima. Ona takođe pomaže u balansiranju promena u raspoloženju i otklanjanju bolova u telu koji nastaju kao posledica hormonalne neravnoteže koja nataje tokom seksualnog sazrevanja. Tokom perioda rasta, joga je korisna u ublažavanju bolova u napetim mišićima, tetivama i ligamentima a takođe može da pomogne u jačanju kostiju. Joga olakšava nelagodnost “bolova rasta”. Određene poze ublažavaju menstrualne grčeve dok druge rade iznutra na uklanjanju energetskih blokada koje mogu da dovedu do glavobolja, problema sa sinusima, razdražljivosti  ili digestivnih problema.
Zdrav stil života
Joga filozofija se fokusira na održavanje vašeg tela zdravim i vitalnim. Ona uči svoje učenike da tretiraju svoje telo sa poštovanjem. Tinejdžeri koji su pod pritiskom vršnjaka ili društva mogu da učestvuju u nelegalnim radnjama koja uključuju alkohol, cigarete, seks ili droge. Joga daje dublje razumevanje uma i tela, zajedno sa disciplinovanom praksom ishrane i zdravog života.
Higijena
Po joga filozofiji telo se smatra hramom koji se tretira sa poštovanjem, razumevanjem i prihvatanjem. Ovo ponekad može biti teško za adolescente koji prolaze kroz brze fizičke promene. Kupanje pre vežbanja joge povećava kapacitet pora na koži da se otvore i izbace toksine i višak masnoće preko znojnih žlezda. Duboka disanja u jogi promovišu proces unutrašnjeg čišćenja krouz poboljšavanje cirkulacije. Dodatna korist joge je oslobađanje negativne energije, koja može da blokira nadije (energetkse kanale), žlezde i pore.
Oslobađanje od stresa/osećaj smirenosti
Tinejdžerski život je u stalnom stanju promene. Fizički, oni prolaze kroz veliku transformaciju i njihova tela sazrevaju. Pored toga oni su pod pritiskom drušva, škole i porodice i pod stalnim stresom. Joga promoviše osećaj smirenosti i emotivnog blagostanja što za posledicu ima u pozitivni pogledom na život. Joga može da pomogne tinejdžerima da pronađu staloženosti osećaj unutrašnjeg mira. Za tinejdžera koji je stalno u pokretu, joga može da obezbedi kontra balans svom tom spoljašnjem kretanju. Duboko disanje je uobičajena tehnika oslobađanja od stresa, korisna za smirenje uma, promovišući dobar san i umirujući nerve.


Dublji san
Adolescencija je puna emocionalnih tobogana, non-stop drame, samo-mržnje, samo- prezira ili pridavanja prevelikog značaja sebi. Mnoge studije ukazuju na to da praktikovanje joge pomaže da tinejdžeri bolje spavaju, što znači da će biti manje umorni i pod stresom sledećeg dana i da je manje verovatno da će imati nezgode. Joga pomaže da se tinejdžeri oslobode iz vreve njihovog života na nekoliko načina. Vođena tehnika opuštanja  poznata kao restorativna asana ili joga Nidra, Savasana, pranajama i  meditacije pomažu da se um okrene na unutra, obezbeđujući predah za nervni sistem.
Poboljan fokus
Joga tinejdžerima pomaže da razviju focus, koncentraciju i poboljšaju pamćenje.

Poboljšana kondicija
Tinejdžerima je potrebna fizička aktivnost kako bi ostali u dobroj formi i imali dovoljno energije. Joga može poboljšati njihovu fleksibilnost, izdržljivost i koncentraciju. Joga radi ravnomerno na obe strane tela, pomažući da se ojača slabija strana. Kada koristite obe strane vašeg tela, obe hemisphere mozga su stimulisane. Na taj način dolazi do jedinstva uma, mozga i tela i njihovog skladne i optimalne funkcije.
Prihvatanje tela
Po joga filozofiji, telo treba paziti i poštovati. Tinejdžeri se često osećaju nelagodno zbog brzih promena kroz koje njihova tela prolaze - joga pomaže da se izgradi samopouzdanje kao i osećaj prihvatanja tela. Mladićima joga može pomoči da razviju muskulaturu, dok devojkama može pomoći da razviju gracioznost i lepo držanje.

Promoviše bolje držanje
Mnogi tinejdžeri postaju “pogrbljeni” zbog nošenja teških rančeva. Spuštena ramena i loše držanje su najčešće posledica provođenja previše vremena na računarima.
Uliva poverenje
Tinejdžerske godine mogu biti najteže godine i fizički i emotivno. Redovna praksa joge  pomaže tinejdžerime da private ovu tešku fazu i da stvore pozitivnu sliku o sebi. Joga ih uči da budu opušteni, samouvereni i pozitivni.
Govor tela je usko povezan sa držanjem - kako pokrećemo telo utiče na to kako nas drugi vide kao i na naše raspoloženje i navike. Na primer, kada sedimo ili stojimo uspravno, veće su šanse da zapamtimo pozitivne stvari ili da uopšteno mislimo o nečemu pozitivnom. Takođe kada držite telo uspravno  to govori da ste samouvereni.  


Vrednovanje sebe i drugih
Tinejdžeri se ćesto bore sa problemom samopoštovanja, što je normalno za tu fazu razvoja. Pošto joč uvek otkrivaju ko su, pritisak vršnjaka može da dovedo do toga da se porede sa drugima. Joga podstiče osećaj bezuslovne ljubavi prema sebi i prema svim živim bićima. Sanskritski izraz “Namaste” koji se obično izgovara na kraju časa joge znači, “Božanska svetlost u meni slavi božansku svetlost u tebi”. Tinejdžeri mogu osećati više ljubavi za sebe, kao i poštovanje i povezanost sa svojim članovima porodice, drugovima i nastavnicima.
Joga promoviše ujedinjenje tela i uma i kako vežbate to povećava vašu svesnost i vašu spsobnost da gledate ka sebi, mislite za sebe i verujete sebi. Rezultat je da se osećate smirenije i samouverenije tokom perioda brzih promena i ustanju ste da se uključite u svet sa pozitivnijim pogledima.

Seksualnost
Joga položaji toniziraju i balansiraju polne žlezde
Joga za dečake
Dečaci i mladići u svojim tinejdžerskim godinama obično svoje noge i ruke razvijaju kroz sport ili podizanje tegova. Međutim pri ovom načinu vežbanja oni obično previde fleksibilnost kičme, leđa, ruku i nogu. Joga položaji  istezanja su veoma korisni u ispravljanjuu ove neravnoteže i u jačanju mišića koji se ne koriste u treninzima snage. Istezanje može biti veoma teško u početku, ali sa praksom postajete fleksibilniji i poze postaju lakše.

Joga za devojčice / devojke
Kada kod devojaka počne razvoj grudi, mišići koji drže kičmu na mestu često oslabe ili su napeti, pošto prednji deo trupa nosi veću težinu. Vežbe “otvaranja grudnog koša”, izvijanja unazad, savijanja unapred i obrnuti joga položaji će ojačati ruke, ramena i leđa i naučiti ove delove tela da izbalansiraju težinu  s prednje strane.
Devojke doživljavaju promene u nivou hormona oko menstruacije što može da dovede do naglih promena u raspoloženju, od besa do tuge.
Ona omogućava razvijanje boljeg držanja, gracioznosti i samopouzdanja, kao i bolje prihvatanje tela i pozitivnog imidža .

Joga i sportovi
Kroz adolescenciju dok telo još uvek raste i kosti, mišići, tetive i ligament se menjaju, povrede su uobičajene. Brzo i energično kretanje tela ponekad može da izazove stres povrede bilo koje od ovih oblasti. Sportisti koji se nedovoljno istežu u toku zagrevanja, doživljavaju povrede koje se često mogu izbeći – kao istezanje zadnje lože, povrede kolena od skraćenih tetiva i ligamenata i povrede ramena, ručnog zgloba i skočnog zgloba zbog slabosti ovih delova. Nudeći potpun trening tela, joga balansira stresssvakog sposta i pomaže u ispravljanju stegnutosti ili slabosti.

Tinejdžeri sportisti
Tinejdžeri sportisti često se fokusiraju na treninge snage i izdržljivosti ali mogu da ne uzmu u obzir značaj fleksibilnosti. Joga položaji istezanja izdužuju mišiće dok pomažu ukupnu snagu i ravnotežu. Fleksibilnost mišića i zglobova umanjuje šansu za povrede usled atletskog treninga ili takmičenja.

Tinejdžeri zaista mogu imati koristi od joge. Oni su u savršenoj dobi da razviju dobre navike.

 

Nastavice se ...