Um koji ne zna, srce koje zna

Srce -HRIDAYA kao sedište Sopstva ili Atmana

“Božanski atom Sopstva se nalazi u desnoj komori srca, na udaljenosti širine jednog prsta od središnje linije tela.”
“Ovde leži srce, dinamično spiritualno srce. Zove se Hridaya, nalazi se na desnoj strani grudnog koša i jasno je vidljiva veštom unutrašnjem oku na duhovnom putu. Kroz meditaciju možete naučiti da pronađete sebe u pećini ovog srca.”
Ramana Mahariši
Vedska joga i spiritualno (duhovno) srce
Srce (Hridaya) je sedište Sopstva ili Atmana u vedantskoj misli. Realizacija (spoznaja) sopstva u srcu je glavna vedantska formulacija Mokše ili oslobođenja. Upanišade govore o Sopstvu u srcu u mnogim stihovima i scre je predmet mnogih „vidya“ (načina znanja). Isto to čine i mnogi drugi vedski tekstovi sve do modernih vremena. Kada govorimo o sebi upiremo prstom ka srcu. U poređenju sa srcem, um je samo naš kompjuterski sistem gde držimo informaciju, ne našu stvarnu svest ili samo-identitet.
Ipak, srce nije samo sedište Sopstva; kao takvog, ono je takođe i izvor svih glavnih aspekata i sposobnosti celokupne naše prirode kao otelovljene duše. Ono je sedište uma (chitta) kao što Joga Sutre ukazuju. Pod tim se mislilo ne na spoljašnji um već na unutrašnji, jezgro ili izvorni um, izvor svih naših karmi i samskara. Srce je slično izvor Prane ili naše životne energije, sile koja animira naša razlišita tela od rođenja do rođenja, ne samo kao dah već i kao sila u pozadini svega što može da dela ili misli. Srce je takođe krajnji izvor govora i kada istinski govorimo, govorimo iz srca.
Srce je izvor celokupnog našeg bića. Sve naše različite sposobnosti su kao različiti zraci koji se granaju iz centralne svetlosti koje je kao Sunce. Sve naše energije su provodnici energije srca, ma koliko gog mogu odlutati od njega. U dubokom snu vraćamo se ovom unutrašnjem svetlu zbog mira i obnavljanja, pokazujući da ne možemo ostati odvojeni od njega čak ni jedan dan.
Ipak, srce nije samo izvor naše individualne egzistencije (Atman). Ono je takođe naše mesto jedinstva i povezanosti sa kosmičkom egzistencijom (Brahman). Ono se širi ne samo kroz celo naše individualno postojanje već i kroz celi univerzum. U srcu živi (počiva) naša glavna veza sa Devata-ma, velikim kosmičkim silama, bogovima i boginjama koje vladaju univerzumom, njihova evolucija i njihove različite ravni postojanja. Svaka od naših pojedinačnih sposobnosti koje proizilaze iz srca imaju odgovarajuće kosmičko božanstvo koje vlada odgovajućom prirodnom silm i većim univerzumom. Sunce, mesec, zvezde, zemlja i svi aspekti kosmičke kreativne sile borave u srcu.
Ovo scre ili Hridaya očito nije samo fizički organ. Niti je to samo srčani centar, Anahata čakra suptilnog tela, iako je blisko povezano sa njim. Ovo srce je srž našeg bića, a ono je srž samog Postojanja. Srce je mesto gde doživljavamo naše sopstveno postojanje i kroz njega kontaktiramo prirodu svih stvari. Ova Hridaya bi se bolje mogla nazvati ‘duhovno srce’ za razliku od fizičkog i suptilnog srčanog centra.
David Frawley (Pandit Vamadeva Shastri)
https://vedanet.com/2012/06/13/a-vedic-consecration-to-the-spiritual-heart/

Abhaya Hrdaya Mudra, ili mudra hrabrog srca. Držanje ovog položaja tokom meditacije ili u toku joga prakse, kao u pozi ratnika, pomaže da se nemirnom i rasutom umu donese smirenost i jasnoća, kao i da se odagna strah i pruži božanska zaštita, sigurnost i bezbednost. Abhaya Hrdaya Mudra pojačava poruku oslobađanja od straha i poverenja u snagu i vitalnost srca. Svaki put kada treba da se prisetite svoje suštine i unutrašnje istine, svoje snage, moći i hrabrosti, možete da napravite ovu mudru. Kad god strah pusti koren i uzrokuje da želite da se odvojite od svega i zatvorite se u sebe, možete prizvati duh Abhaya Hrdaya Mudra-e.


Kako da uradite Abhaya Hrdaya Mudra-u:

  1. Podignite dlanove na gore i ukrstite svoj desni ručni zglob ispred levog, tako da nadlanice budu okrenute jedna ka drugoj.
  2. Obmotajte desni mali prst oko levog, zatim prepletite srednje prste i kažiprste.
  3. Sastavite palac i domali prst na svakoj ruci kako bi napravili krug.
  4. Prinesite koren desnog palca ka osnovi sternuma (grudne kosti), do korena vašeg srca.

Zatvorite oči, opustite ramena i sedite uspravno, oslonivši se jasno težinom sedalnih kostiju o pod. Udahnite i izdahnite duboko i sporo i dok udišete zamislite veliki zrak svetlosti i istine kako ulazi u vaše telo od temena glave, kroz prednji deo kičme ka dnu karlice. Dok izdišete, dopustite energiji da se podigne od dna karlice, kroz zadnji deo kičme, na gore prema temenu glave.
Sherman preporučuje pevanje mantre Durge. Smatra se da nas ova mantra štiti od naše unutrašnje negativnosti i spoljašnjih sila koje intearnalizujemo na negativan način. Durga je mantra snage, hrabrosti i zaštite:
Om Dum Durgayei Namaha
(Aauuummm Doom Door-gah-yay Nah-mah-har)
http://themindbodyshift.com/index.php/2015/08/10/how-we-can-master-our-fears-with-mantra-and-courageous-heart-mudra/

 

Sagledavanje lenjosti
Umesto da vas lenjost obeshrabri, možemo je duboko spoznati. Upravo u tom trenutku lenjost postaje naš lični učitelj.
Tradicionalno, lenjost se smatra jednom od prepreka ka buđenju. Postoje različite vrste lenjosti. Prvo tu je lenjost koja naginje udobnosti, jednostavno pokušavamo da nam bude udobno i prijatno. Zatim tu je i lenjost gubitka srca, neka vrsta dubokog obeshrabrenja, osećaj odustajanja od sebe, beznađa. Tu je, takođe i nije me briga lenjost. To je kada se stvrdnemo u rezignaciji i gorčini i samo se zatvorimo.
Sogyal Rinpoche piše da na istoku, na primer, lenjost se manifestuje kao izležavanje na suncu sa prijateljima, ispijanje čaja i puštanja da dani prolaze. Na zapadu, primećuje, lenjost se često manifestuje kao brzina. Ljudi jure od jedne do druge stvari, od teretane do kancelarije, do bara, planina, na čas meditacije, do sudopere, dvorišta, kluba. Jurimo naokolo tražeći, tražeči, tražeći udobnost i opuštanje.
Bez obzira da li se izležavamo ili se žurimo i bez obzira na to gde se na planeti nalazimo, vrstu lenjosti koja naginje ka udobnosti karakteriše duboko ignorisanje. Tražimo zaborav: život koji ne boli, utočište od teškoća ili nesigurnosti ili razdražljivosti. Želimo predah od sebe samih, predah od našeg života kao takvog. Dakle, kroz lenjost tražimo prostor i olakšanje, ali pronalaženje onoga što tražimo je kao da pijemo slanu vodu, pošto naša žeđ za komforom i lakoćom nikada nije zadovoljena.
Lenjost “gubitka srca” karakteriše osetljivost, ranjivost i neznaje šta treba raditi. Pokušali smo da budemo to što jesmo i nismo uspeli. Takvi kakvi smo nije dovoljno dobro. Jurili smo za zadovoljstvima i nismo pronašli trajnu sreću. Uzeli smo slobodno vreme, otišli na odmor, naučili da meditiramo, proučavali duhovna učenja ili  proveli godine posvećeni određenim političkim i filozofskim pogledima. Pomagali smo siromašne ili spašavali drveće ili pili ili uzimali droge i nismo pronašli zadovoljstvo. Probali smo i nismo uspeli. Došli smo do bolnog, beznadežnog mesta. Ne želimo čak ni da se pomeramo. Osećamo da bi rado mogli da spavamo hiljadu godina. Naš život nam se čini besmislenim. Gubitak srca je toliko bolan da postajemo paralisani.


Nije me uopšte briga lenjost je teža, više ledena, fatalistička. Ova posebna aroma lenjosti ima u sebi cinizma i gorčine. Osećamo da nas jednostavno više nije briga. Osećamo se lenjo i zlo u isto vreme. Osećamo zlobu prema ovom razočaravajućem i bednom svetu i prema toj ili onoj osobi. Najčešće se osećamo zlo prema sebi samima…
Izgleda da je deo teškoće biti ljudsko biće i pretpostavka da bi trebalo da eliminišemo svoje nedostatke; kao adekvatni i vredni ljudi, trebalo bi da jednostavno budemo u stanju da preskočimo svoje slabosti…
Ali, ako se upitamo, “Odakle radost dolazi? Odakle inspiracija dolazi”, otkrićemo da one ne dolaze iz odbacivanja bilo čega. One ne dolaze od deljenja sebe na dva dela i borbe protiv sopstvene energije. One ne dolaze iz viđenja lenjosti kao protivnika ili nečega što treba da preskočimo…
Put buđenja je proces. To je proces postepenog učenja da postanemo intimni sa našim takozvanim preprekama. Dakle, umesto da se osećate obeshrabreni lenjošću, postanite znatiželjni u vezi lenjosti. Možemo upznati lenjost do kraja.
Možemo se ujediniti sa lenjošću, biti naša lenjost, upoznati njen miris i ukus, osetiti je potpuno u našim telima. Duhovni put je proces opuštanja u ovom trenutku postojanja. Dodirujemo ovaj moment letargije i gubitka srca, ovaj momenat bola, izbegavanja, toga da nas nije uopšte briga. Dodirujemo i idemo dalje . Ovo je trening…
Prihvatamo gubitak srca sa iskrenošću i dobrotom. Umesto da se udaljavamo od bola lenjosti, mi se približavamo. Oslanjamo se na talas. Plivamo u talasu.
Sedimo ispred televizora i jedemo čips, pijemo pivo, pušimo cigarete. Sat za satom mi tako sedimo. Onda iz nekog razloga, vidimo sebe jasno. Imamo izbor da pojedemo desetu kesicu čipsa i gledamo šestnaesti serijal ili da se povežemo sa svojom depresijom i lenjošću na iskren način i otvorenog srca. Umesto da nastavljamo da se isključujemo, zatvaramo i zaključavamo, mi se prepuštamo i opuštamo. Na taj način važbamo.
Pa možda otovorimo prozor ili izađemo u šetnju ili možda sedimo u tišini, ali šta god da uradimo, dešava nam se da ostajemo sa sobom, da idemo iza reči, iza ignorisanja i da osećamo kvalitet ovog trenutka postojanja, u našim srcima, u našim stomacima i za sve milione drugih u istom čamcu. Počeli smo da treniramo otovorenost i saosećanje upravo prema ovom trenutku. Upravo ovaj trenutak lenjosti postaje naš lični učitelj. Ovaj dragoceni trenutak postaje naša duboka praksa izlečenja.
Pema Chödrön
http://www.lionsroar.com/start-where-you-arelooking-into-laziness/?utm_content=buffer69e5b&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

Kada mislite o svim stvarima koje želite, vaša lista može sadržati hiljadu stvari. Kada osetite šta želite, verovatnije je da ćete imati samo nekoliko stvari koje su vam zaista bitne. Ova jednostavna meditacija može da se koristi kako bi brzo uklonili konfuziju i može vam pomoći da zaspite, posebno ako mnogo razmišljate u krevetu. Meditacija vam može pomoći da vidite šta vaše srce želi.
Zatvorite oči
Počnite da razmišljate o svim stvarima koje želite, nabrajajući koliko god možete u roku od oko 15 sekundi.
Završite svoju listu.
Sada postanite svesni položaja svojih očiju. Najverovatnije će vaše oči i vaša energija biti podignute na gore. Često gledamo na gore kada puno razmišljamo i tada je puno energije u našoj glavi.
Sada zaboravite svoju listu.
Sa zatvorenim očima, udahnite par puta nežno i duboko.
Dok izdišete, usmerite pogled na dole ka vrhu nosa.
Držite oči u ovom položaju i još jednom duboko udahnite.
Dok izdišete nacrtajte zamišljenu liniju od vrha nosa ka vašem srcu.
Unutrašnjim okom nastavite da gledate u svoje srce i zadržite pažnju na disanju.
Vaše oči su zatvorene, opuštene i gledaju u vaše srce.
Zapitajte se – šta moje srce želi?
.. kada ništa drugo nije važno sem mog srca?
... i bez izgovora.
Šta zaista želim?
Kako vaša glava tako i vaše srce su uključeni u saznanje šta želite, ali vaše srce zna najbolje . Ovo je jednostavna vežba koja vam može pomoći pri donošenju svakodnevnih odluka. Raznišljajte logično ali ne zaboravite da proverite svoje srce. Na taj način ćete doneti ispravne odluke za vas.
Jayne Stevenson
https://www.bigshakti.com/3-minute-meditation-to-glimpse-what-you-really-want-and-to-sleep-better/

 

Praksa: Um koji ne zna
Koristite ovu praksu kako bi doneli mudrost u situaciju unutrašnjeg i spoljašnjeg konflikta. U početku počnite sedeći, kasnije možete da je primenite u društvenim situacijama.
Sedite tiho i lako, sa fokuson na dahu ili telu. Kada se osetite staloženo, zamislite vreme deset godina unapred. Shvatite da ne znate šta će se desiti tada. Osetite neznanje i opustite se u njemu. Mislite na zemlju koja se okreće kroz prostor sa stotinama hiljada ljudi koji se rađaju i umiru svaki dan. Odakle dolazi svaki život? Kako je počelo? Ima toliko stvari koje mi ne znamo. Osetite istinu o umu koji ne zna i opustite se u tom saznanju.
Sada usredsredite um na konflikt, unutrašnji ili spoljašnji. Budite svesni svih misli i mišljenja koje imate o tome kako bi trebalo da bude. Sada shvatite da to stvarno ne znate. Možda će greška voditi ka nečemu boljem. Vi to ne znate.
Razmislite o tome kako bi bilo da pristupite sebi, situaciji, drugim ljudima sa umom koji ne zna. Ne znam. Nisam siguran. Nemam fiksno mišljenje. Dozvolite sebi da želite da razumete na nov način. Pristupite tome sa umom koji ne zna. Sa otvorenošću. Kako um koji ne zna utiče na situaciju? Da li je poboljšava, čini mudrijom, lakšom? Opuštenijom?
Praktikujte um koji ne zna sve dok ne budete opušteni dok počivate u neizvesnosti, sve dok ne budete mogli da uradite najbolje i smejete se i kažete “Ne znam”.
Jack Kornfield
http://www.jackkornfield.com/practice-dont-know-mind/

Život može biti ispunjen brojnim izgubljenim trenucima…
Vi živite i dišete usred čuda života. Ali da bi to dotaklo vaše srce, treba da budete prisutni. Dragoceni trenuci mira i tišine za kojima vaše srce žudi rađaju se iz vaše spremnosti da živite u ovom trenutku. Da, upravo ovom…
Ukoliko ispitate svoj život, verovatno ćete otkriti da ste daleko pažljiviji u dramatičnim i intenzivnim trenucima kao takvim nego u trenucima kada izgleda da se ništa ne dešava…
Vožnja roler kosterom, uzbudljiva meditacija, uzbuđenje nove ljubavi, egzotično putovanje nude dugo očekivanu budnost i osećaj da ste potpuno živi. Slomljeno srce, bolest, izgubljena prilika ili gadna rasprava mogu da donesu bol, ali takođe mogu da zadrže i ožive vašu pažnju. Čak i rutinska zauzetost, koja može biti iscrpljujuća, nudi prividno značenje, smer i identitet.
Drame života daju egu osećaj identiteta, tako da je sasvim prirodno da se vaš um lako vezuje za bolove i zadovoljstva i dužnosti kojih se prihvata. A ipak, ima toliko događaja u životu koji su jednostavno obični, niti uzbudljivi niti uznemirujući. Drveće raste, ptice lete, sunce sija, kiša pada. Od jutra do mraka dišete, hodate, sedite i krećete se – srećete bezbroj trenutaka, ljudi i događaja koje jedva da primetite.
Često ćete otkriti da ove tihe momenate koristite kao odskočnu dasku u potrazi za novim, uzbudljivijim događajima. Ali, ukoliko možete da odbacite svoju zavisnost od intenziteta dovoljno dugo da doživite obične trenutke u svom životu, videćete da su oni portal do bogatstva i vitalnosti koji žive u vašem srcu. Umesto da se oslanjate na žurbu spoljnih događaja kako bi se oduševili, ubrzo ćete otkriti čari u povezivanju sa životom baš takvim kakav je, u ovom trenutku.
Kada slavite obične trenutke u svom životu, počnete sa se povezujete sa svim što je prošlo neopaženo kako u vašem unutrašnjem tako i u spoljašnjem životu. Osvešćujete ne samo zanimljive trenutke, već takođe i one obične.
Podstičući svesnost u toku vaše meditacije i dovodeći je u vaš svakodnevni život - jednostavno primećujući normalne prizore i zvuke pored kojih u žurbi i bez poštovanja prolazite – počinjete da budite svoju sposobnost za oduševljenje. Oduševljenje ne živi na tropskoj plaži ili u fantastičnom obroku sa vašim prijateljima. Ono živi u vašem srcu. Kada slavite svaki trenutak bezuslovno tako što mu poklanjate svoju pažnju, ne možete a da ne nalazite oduševljenje u malim trenucima. Ovo je živeti na sveti način, prihvatajući sa istim interesom divne, teške i bezbrojne momente u vašem životu koji nisu niti prijatni niti neprijatni. Napuštanjem zavisnosti intenziteta, vi vraćate izgubljene trenutke u vašim danima – vraćate svoj život i sposobnost za radost koja živi u vama…
Pokušajte meditaciju: Meditirajte o običnom
Smestite se u udoban meditativan položaj. Zatvorite oči i obratite pažnju na disanje. Skenirajte celo telo, primetite spektar senzacija i osećanja koji su prisutni u ovom trenutku. Obratite pažnju kako vam pažnju privlače one senzacije koje su ili prijatne ili neprijatne. Budite svesni kako reagujete na ove senzacije – način na koji uživate u prijatnim i odupirete se neprijatnim. Prelazite pažnjom kroz telo, osećajuči mesta gde nema senzacija – dlanove ruku, vaše uši, mesto gde se usne dodiruju. Privucite pažnju na ove delove i osetite kako ih vaše interesovanje, osetljivost i smirenost oživljavaju. Kako možete da ih vidite na nov način? Osetite šta znači počivati u običnom, istražujući lakoću i mir koji pronađete.
Proširite vašu važnju na spoljašnje zvuke. Primetite zvuke koji su prijatni i one koji vam smetaju. Osetite način na koji ste vezani za one zvuke u kojima uživate i odupirete se onima koji su neprijatni. Primetite zvukove uobičajenog – zujanje frižidera, vetar izvan vašeg prozora, kola koja prolaze ulicom. Istražite šta znači slušati duboko ove zvuke i jednostavno postojati u čistom slušanju.
Skrenite pažnju na spektar misli koji vam prolaze kroz glavu – planiranja, sećanja, brige – priđite im ravnopravno sa mirnom, nepristrasnom predusretljivošću koja ih vidi kako dolaze i prolaze. Kako bi izgledalo postojati u gledanju, dopuštajući umu da radi ono što um radi, bez prijanjanja za bilo koju misao koja se pojavi?
Proširite svoju svest kako bi spoznali sve što je prisutno u ovom trenutku – vaše telo, osećanja, misli, zvuke. Istražite kako je to živeti u trenutku, postojati u svesti. Osetite lepotu koja se rađa iz interesovanja, veze i jednostavnosti i načina na koji je vaš svet probuđen pažnjom koju ste mu poklonili. Šta bi to značilo kada bi ove kvalitete uneli u svoj život i da se svesrdno posvetite svemu što zanemarujete ili odbacujete?
Christina Feldman
http://www.yogajournal.com/…/practice…/don-t-hurry-be-happy/
Pre nego što preduzmete bilo kakvu akciju zapitajte se: “Da li će me ova akcija približiti suštini života, ili ću se zbog nje samo zaglibiti dublje u neznanje?” Ponekad je jako teško doneti ovu odluku i retko imamo vremena da sednemo i razmislimo o svom sledećem potezu. To je razlog zbog koga praksa joga asana ima za cilj da otkrije nesvesne sklonosti i navike uma koje nas teraju da trčimo istim pokretnim trakama, neispunjeni. Kada nesvesne sklonosti postanu svesne, nagrađeni smo trenutkom razmatranja pre nego što reagujemo. Nesvesne sklonosti su zamenjene novim obrascima kretanja koji su usklađeni sa silama Zemlje. Geometrija joga asana prakse otvara suptilne puteve širom tela i uma za tok prane, gravitacije, levitacije i elektromagnetizma. Neustrašiva primena jogičkh principa otkriva smisao života - živeti kao kanal Univerzalne svesti i postati “Onaj koji zna jednu stvar”. Življenje je smisao života...
David Life

Ono to se dešava u vašem umu i telu je vredno istraživanja, posebno dok sedite u meditaciji. Pema Chodron vam nudi neka korisna pitanja koja možete da postavite sebi.
Pre nego što počnete meditaciju, može biti od pomoći da na početku meditacije proverite svoj um. Sagledajte gde ste upravo sada. Kako bi pronašli sebe u sadašnjem trenutku, može biti od pomoći da prođete seriju pitanja koja će vam pomoći da se povežete sa umom kao i da postanete svesni onoga što s dešava upravo u ovom trenutku.
Dakle, prvo pitanje je: Šta osećate? Da li možete da spoznate to što osećate? To može biti vaše raspoloženje ili vaše fizičko telo, kvalitet pospanosti ili smirenosti, uznemirenosti ili fizičkog bola – bilo šta. Da li možete da to nemo registrujete i jednostavno steknete osećaj o tome kako se osećate? Da preciziramo ovo pitanje malo: Da li postoje neke emocije? Da li možete da ih osvestite? Da li možete da se povežete sa njima?
Ne govorimo o tome da bilo šta treba da imenujete ili da se prisećate istorije osećanja ili bilo šta slično tome. Jednostavno budite svesni toga šta osećate sada.
Da li sada doživljavate fizičke senzacije? Bol, napetost, opuštenost
Šta je sa vašim mislima? Kakav je kvalitet vaših misli upravo sada? Da li vam je um veoma nemiran? Da li je prilično pospan? Da li je iznenađujuće miran? Da li su vaše misli agresivne, mirne ili tupe? Opsesivne ili smirene?
Ako bih vam sada postavila lično pitanje, “Kakav je kvalitet vašeg uma u ovom trenutku?”Bilo da je miran ili uznemiren ili tup, kakav god da je, šta bi ste vi rekli?
Trebalo bi da vam ova pitanja pomognu da dodirnete i ostvarite duboku vezu sa samim sobom. Predlažem da počnete svoju praksu meditacije sa ovim pitanjima. Sa praksom, videćete da nećete morati da prolazite kroz listu pitanja kako bi sebe uveli u sadašnji trenutak na vašem jastučetu za meditaciju. To će se dešavati automatski. Vaša namera je da jednostavno locirate svoj um i stabilizujete ga dok počinjete sa svojom praskom.
http://www.lionsroar.com/meditation-touching-in-with-the-present-moment-september-2013/

Način na koji obično mislimo o mršavljenu  je uvek bio: mršavljenje = mučenje. Nekako mislimo da je gubljenje težine nešto što se mora „izdržati“. Kako bi bilo efikasno, mora biti bolno i neprijatno. Istraživači veruju da ova sklonost za mučenje samog sebe može biti u vezi sa stigmom zbog povećane telesne težine: za gojazne ljude se veruje da su „pogrešni“ u našoj kulturi, tako da moraju da budu primorani da izdrže svoju kaznu.
Ipak, istraživanja javnog zdravlja su dokazala da mršavljenje kroz posramljivanje nikad ne uspeva. Stigma je de - motivišuća i zapravo dovodi do veće stope vraćanja telesne težine, depresije i ozbiljnog ugrožavanja celokupnog zdravlja.
Ali meditacija je savršen antidot. Što više postajemo svesni onoga što se dešava u našim glavama, bez da o tome sudimo, više možemo da počnemo da primećujemo  nekorisne automatske misli i emocionalne reakcije i brže možemo zaustaviti ciklus pre nego što počne.”
Iskoristite ovu kratku meditaciju kao pomoć u tome da postanete svesniji ovih obrazaca, tako da možete da počnete da premotavate traku u svojoj glavi i vodite sebe ka zdravijem umu i telu. Ponavljajte svakodnevno za najbolje rezultate!
Meditacija za zdravo mršavljenje
Počnite tako što ćete pronaći udobno mesto i obratiti pažnju na disanje. Primetite iskustvo sedenja i svih senzacija  - pozitivnih i negativnih – koje postoje u ovom trenutku. Primetite kako to iskustvo sedenja takođe obuhvata vaše postojanje u vašem telu, što može da uključi misli i osećanja poput osećanja da ste van forme, umorni, suviše veliki za svoju odeću, teški u kukovima ili svesni veličine ili oblika ili drugih karakteristika vašeg tela. Zatim primetite sud u vezi ovih senzacija. Stvari poput: “Moram da duže vežbam jogu danas kako bi se vratila u formu” ili “volela bih da nemam… (ubacite svoj omiljeni deo tela koji prezirete).” Nezgodan deo u ovom slučaju je da primetimo osudu a da se neupletemo u emocije u vezi sa njima. Na kraju odovojite malo vremena da primetite kako bi se mogli kretati kroz dan drugačije, u ovom telu koje sada imate, kada biste se mogli osloboditi svih osuda. Kako biste se drugačije hranili, kako biste se kretali drugačije, kako biste imali drugačiju interakciju? Provedite neko vreme primećujući sve promene u vašem danu, bez osuda uključujući i promene u vašem zdravlju i u dubljim sferama vašeg života. Ovo bi moglo da potraje 3 - 30 minuta ili onoliko dugo koliko želite, ali provedite malo više vremena prvi put i onda pokušajte da se povežete sa tim barem na kratko svakog dana ove nedelje. Primetite odmah promene i zamislite promene koje mogu nastati sa redovnim vežbanjem.
Tiffany Cruikshank: “ Meditate Your Weight
http://www.yogajournal.com/poses/yoga-by-benefit/weight-loss/tiffany-cruikshanks-meditation-healthy-weight-loss/