Brahmari Pranajama - Disanje zujanja pcele

  „Kroz redovnu praksu ove pranajame (Brahmari) nastaje blaženstvo u srcu jogija.“ (Hatha Joga Pradipika).
Brahmari Pranayama ili disanje zujanja pcele je dobilo naziv po karakteristicnom zvuku zujanja koji nastaje prilikom izdaha u ovoj pranajami koji lici na zujanje pcele. (Brahmari dolazi od reci na Sanskritu „Bhramar“ za jednu vrstu crne indijske pcele).
Pridev Bhramarin može takode da znaci “sladak kao med” na Sanskritu ili “ onaj koji dovodi do ekstaze”.
Bhramari pranajama, ili disanje zujanja pcele, je jedna od retkih jogickih praksi koje povezuju dah, zvuk i položaj. Prsti su postavljeni u posebnoj mudri koja zatvara cula dok se pri svakom izdisaju pravi “mmmm”zvuk zujanja pcela.
Zvucni talasi nezno vibriraju glasne žice, zube, usne, pa cak i mozak. Ovo balansira nervni sistem i proizvodi neposredan osecaj mentalne jasnoce, cineci ovo disanje mocnom praksom prnajame.


Dobrobiti Brahmari pranajame
Praksa Brahmari disanja je sigurna, laka za ucenje i ima ogroman terapeutski potencijal. Kao i kod drugih pranajama, snaga ove dolazi delom od njenog dejstva na autonomni nerni sistem (ANS) . Produžavanje izdaha u odnosu na udah aktivira umirujuci parasimpatikusni ogranak ANS. Za one koji pate od anksioznosti ili anksiozne (radasticne) depresije, praksa može da pocne da umirujuce deluje na um vec za nekoliko udaha/izdaha.
Bhramari umanjuje stres i anksioznost, podstice radost i opuša kako fizicki tako i mentalno. Štaviše, udah cisti i vibrira grlo. Ostale dobrobiti Bhramari disanja ukljucuju:

 • Trenutno oslobada od napetosti, ljutnje i anksioznosti.
 • Deluje na um i dovodi do brze i trajne relaksacije.
 • Okrece pažnju ka unutra.
 • Jaca samopouzdanje.
 • Procišcava ida i pingala nadi (kanale suptilne energije)
 • Revitalizuje (stimuliše) štitnu žlezdu i ubrzava metabolizam.
 • Balansira hormonalnu sekreciju.Vibracije zujanja Bhramari pranajame aktiviraju pituitarnu žlezdu (hipofizu) koja je jedna od najvažnijih žlezda u telu.
 • Inicira oslobadanje serotonina, što rezultira uarvnoteženim raspoloženjem.
 • Pomaže u održavanju nivoa šecera u krvi.
 • Pomaže u oksidaciji masti u telu.
 • Veoma je dobra tehnika disanja kod Alchajmerove bolesti.
 • Pomaže u lecenju migrene kod najveceg broja obolelih.
 • Pojacava pranu (vitalnu energiju) u srcu i mozgu
 • Ekstremno je korisna kod srcanih bolesnika pošto pomaže u održavanju rada kardiovskularnog sistema.
 • Veoma je korisna u regulisanju cirkulacije krvi u telu i smanjenju krvnog pritiska.
 • Pomaže u oslobadanju toplote iz tela putem znojenja i pomaže vam da se osecate okrepljeno.
 • Bhramari vežbe disanja bi trebalo da se redovnoizvode za kontrolu respiratornih poremecaja, astme i tiroidnih problema. Ljudi koji boluju od srcanih bolesti i dijabetesa mogu takode imati koristi od bhramari pranajame.
 • Kada se praktikuje tokom trudnoce, veruje se da pomaže u regulaciji hormona, održavanju zdrave trudnoce i obezbeduje lak i siguran porodaj.
 • Poboljšava funkcionisanje nervnog sistema
 • Redovna praksa pranajame može da pomogne u poboljšanju koncentracije, pažnje i pamcenja.
 • Povlaci energiju ka cakri treceg oka (Adna cakra).Pomaže u budenju Kundalini
 • Može da pomogne kod paralize.
 • Može da izleci nesanicu.
 • Pomocu ove pranajame postajete osetljiviji na finije vibracije. Zbog toga je ovo vredno sredstvo za muzicare da razviju sluh za muziku i muzikalnost. (Bhramari je seo klasicne nastave muzike u Indiji).

Najbolje vreme za Bhramari pranajamu
Bhramari pranajama se može izvoditi bilo kada ali najbolje vreme za njeno izvodenje je ili ujutru ili uvece ali uvek na prazan stomak. Dva sata pre izlaska Sunca je posebno satvicno i budi psihicku osetljivost. Ukoliko je rpraktikujete ujutru trebalo bi da to uradite posle pražnjenja creva. Ukoliko se radi uvece, potrebno je da prode barem 3-5 sati nakon jela. Korisno je da ovo disanje uradite pre meditacije pošto okrece svest ka unutra.
Trajanje
Ova pranajama bi trebalo da se izvede 11-20 puta na dan. Ipak, ne naprežite se niti forsirajte disanje ni u jednom trenutku. Postepeno pojacavajte snagu i napravite pauzu kada god da je potrebno.
Bhramari je jedna od najednostavnijih pranajama za poducavanje. Ipak, obratite pažnju na ove uobicajene greške:

 • Držanja zuba zajedno
 • Napeta ramena
 • Pritiskanje kapaka
 • Forsiranje zujanja
 • Držanje otvorenih ociju

Prvi koraci
Sedite udobno, bilo na podu ili na stolici. Ukoliko odlucite da sednete na pod, sedite na neko jastuce ili presavijenu ponjavu/cebe kako bi vam kolena bila postavljena niže u odnosu na kukove i kako bi održali prirodnu krivinu lumbalnog dela kicme. Ukoliko vam je dobnije da sedite u stolici, pomerite se malo unapred i sedite na ivicu stolice kako bi vam butine padale na dole (kolena niže od kukova) i postavite stopala ravno na podu (ukoliko vam noge ne dopuru do poda oslonite ih na joga blokove ili nešto slicno).
Uvek balansirajte napor i opuštanje. Proizvedite zvuk umerene jacine, ali nikad se ne silite. Neka vam mišici lica ostanu opušteni, dok su gornji i donji zubi malo razdvojeni. Produžite zujeci zvuk pri izdahu dokle god vam prija i dok možete da glatko udahnete a da se ne borite za vazduh. Ukoliko pocnete da osecate uznemirenost, povucite se i vratite se normalnom disanju.

 • U pocetku udah neka traje 4 sekunde kroz obe nozdrve dok neka izdah (uz zujanje)  traje 6 sekundi kroz obe nozdrve. Ovo može da se praktikuje 5 minuta
 • Sa praksom može se odnos promeniti na  4:8, ili 5:10 ili 6:12 sekundi
 • Jednom kada s savlada zvuk izdaha, može se probati sa stvaranjem slicnog zvuka tokom udaha. Zvuk udaha je veoma težak ali je moguc ukoliko ste posveceni.

Mere opreza

 • Možete osetiti pomalo hladnocu ili trnce u grlu zbog zvuka, ali to je normalno.
 • Ni pod kojim okolnostima odnos udaha-izdaha ne treba da bude forsiran.
 • Ukoliko osetite vrtoglacu onda bi trebalo da prekinete sa praksom i nastavite sa normalnim disanjem
 • Osobe sa povecanim krvni pritiskom ne bi trebalo da duže vreme zadržavaju disanje.

Osnovni Bhramari
Sedite udobno i dopustite ocima da se zatvore. Udahnite/izdahnite par puta kako bi se umirili i primetite stanje vašeg uma. Kada ste spremni, udahnite i tada, tokom cele dužine vašeg izdaha, napravite nizak do srednje visok zujeci zvuk u grlu. Primetite kako zvucni talasi nežno vibriraju vaš jezik, zube i sinuse. Zamislite kako zvuk vibrira ceo vaš mozak (što zaista i cini). Ponovite ovu praksu šest puta i tada držeci vaše oci zatvorene, vratite se normalnom disanju. Primetite da li se nešto promenilo.
Tihi Bhramari
Još jednom, udahnite/izdahnite par puta kako bi se umirili i pripremili. Sada ponovite osnovni bhramari šest puta. Posle šestog puta, prebacite se na necujni brahmari, pri kome zamišljate da proizvodite zvuk zujanja pri svakom izdahu. Ponovite ovo šest puta. Primetite da li još uvek možete da osetite vibracije na licu, u ustima i sinusima
Bhramari sa Shanmukhi Mudrom (varijacija)
Jedan od nacina da se pojaca efekat bhramarija je da se doda shanmukhi mudra. Bhramari podstice pratjaharu, okretanje cula ka unutra, pa blokiranjem nekih od spoljašnjih nadražaja na cula vašim prstima, možete da pojacate efekeat. Pokušajte prvo pojednostavljenu verziju. Iskoristite vaš palac kako bi tragus svakog uha (hrskavica uha koja zatvara spoljašnjiušni kanal) kako bi blokirali ušni kanal. Vežbajte niski do srednje visok bhramari šest puta. Kada završite spustite ruke i dišite normalno.
Bhramari sa Shanmukhi Mudra (tradicionalno)
Sedite uspravno i postavite ruke na lice sa jednim palcem na svakom tragusu, kažiprsti postavite tako da lako dodiruju unutrašnje uglove vaših ociju, srednje prsti sa strane nosa, domale prsti iznad usana i male prste malo ispod usana. Vodite racuna da veoma lagano pritiskate ocne jabucice. Uradite još šest puta nizak do srednje visok bhramari, spustite ruke i primetite efekte. Ukoliko patite od anksioznosti, depresije ili klaustrofobije, možda necete uživati u shanmukhi mudri i onda je najbolje da je preskocite.
Kada stvorite zvuk, on bukvalno vibrira od vrha glave do vrhova prstiju na stopalima, bez obzira da li to možete da osetite ili ne. Razliciti tonovi vibriraju razlicitim frekvencijama. Basovi i ostali niski tonovi vibriraju sporo, dok visoki tonovi vibriraju brzo neki hiljadu puta u sekundi.
Visoki ton Bhramari-a
Kada zauzmete udoban sedeci položaj, zatvorite oci i udahnite/izdahnite nekoliko puta normalno. Sada uradite šest puta bhramari sa visokim tonom, sa ili bez shanmukhi mudre. Obratite pažnju gde osecate vibracije, najverovatnije cete doživeti vibracije više u glavi nego kada ste uradili bhramari sa nižim tonovima. Da li ovaj viši zvuk doživljavate kao više stimulišuc? Eksperimentišite sa razlicitim tonovima i razlicitom zapreminom i uporedite rezultate.
Tokom vremena povecajte broj udaha-izdaha i postepeno produžite celu praksu do 10’15 minuta. Sledeca faza je da ukljucite unutrašnje zadržavanje daha “antar kumbhaka”. Udahnite, zadržite dah nekoliko sekundi i tada izdahnite sporim zujecim zvukom. Ovo unutrašnje zadržavanje pomaže u poboljšanju koncentracije.
Iako je veoma mali broj potencijalnih terapeutskih primena bhramari naucno proucen, tradicija joge uci da dobro odabrani zvuci imaju mocne i spasonosne efekte. Cak i ako se ispostavi da zvucni talasi bhramarija ne pomažu štitnoj žlezdi direktno, na primer, sporedni efekti prakse mogu da ukljuce više izbalansiran nervni sistem, mirniji um i povecanu svest. Kada smo vec kod toga, nakon svih ovih vežbi bhramari disanja koje ste upravo uradili, zašto ne bi seli uspravno ponovo i pokušali nekoliko puta da otpevate Om ili neki drugu poznatu mantra i vidite da li vam se cini da to cinite na potpuno nov nacim?


Varijante bhramari disanja primenjene kao terapija:
Mesto gde zvuk rezonuje – kao i energetski efekti razlicitih tonova i volumena – mogu da sugerišu koje varijante bhramari ce najverovatnije pomoci u odredenim situacijama.

 • Nesanica. Mirni, niski tonovi, možda uz shanmukhi mudru, mogu biti umirujuci na nervni sistem
 • Infekcija sinusa ili nazalno zacepljenje. Snažniji srednji do viši tonovi mogu biti bolji izbor za otvaranja prolaza.
 • Problemi štitne žlezde. Pokušajte srednje visoke tonove i doddajte jalandhara (dalandhara) bandh-u (bravu vrata) kako bi usmerili zvucne talase u grlo.
 • Kada ste pod stresom. Upotrebite necujnu varijantu, na poslu ili na javnom mestu, tako da niko oko vas ne zna šta radite.

 

https://yogainternational.com/article/view/5-ways-to-practice-bhramari
http://www.yogawiz.com/articles/83/yoga-breathing-pranayama/brahmari.html#continued