Ajurvedski saveti

Reč „Ajurveda“ potiče od korena reči „Ayush“, što znači „život“ i „Veda“ što znači „studija“. Ajurveda je, stoga, nauka o životu. Za razliku od mnogih modernih načina proučavanja, način da naučite Ajurvedu je da je živite. Kao duhovnu nauku, veruje se da su je 'otkrili' poštovani legendarni Rishi (mudraci) u dubokim meditacijama u šumama i planinama drevne Indije. Ovi Rishi su proučavali svaki aspekt prirode. Provodili su vreme učeći od životinja, biljaka, drveća, sunca, meseca, zvezda i vetra – i stečeno znanje velikodušno delili sa svima koji su imali sreću da ih susretnu i / ili pročitaju njihova učenja u brojnim svetim tekstovima.
Šta je Tridosha?
Tridosha je fundamentalni koncept Ajurvede i jedinstven je u medicinskoj nauci. Ajurveda kaže da se telo sastoji od tkiva (dhatus), otpadnih proizvoda (malas) i doshas (možemo ih prevesti kao energetske snage). Posao Tridosha je da pomognu u stavaranju različitih tkiva u telu i da uklone sve nepotrebne otpadne materije iz tela. Tridosha utiču na sve pokrete, svu transformaciju, sve senzorne funkcije i mnoge druge aktivnosti u ljudskom telu i umu.
U Ajurvedi, svi biološki organizmi i procesi zavise od tri energetska principa. Sve tri doše su nastale kombinacijom dva od pet univerzalnih elemenata a to su: zemlja, voda, vetar, vatra i prostor. Svako biće, bio čovek ili ne, rađa se sa jedinstvenim odnosom tridoshe koji se zove prakriti. Takođe, svi telesni sistemi, psihološke i duhiovne pojave su regulisane njima.

Na kojoj strani treba spavati po Ajurvedi?
Evo nekih razloga zbog kojih vam Ajurveda preporučuje da spavate na levoj strani:

1. Olakšana drenaža limfnog sistema – Leva strana tela je dominantna limfatična strana. Ve'ina telesne limfne tečnosti se uliva u grudni kanal, koji se nalazi sa leve strane.

2. Srce lakše pumpa krv na dole - Ima smisla da će, ukoliko spavate na levoj strani, limfna drenaža prema srcu biti potpomognuta gravitacijom, smanjujući obim posla srca dok spavate. Najveća arterija u telu- aorta, izlazi na gornjem vrhu srca i pravi luk na levo pre nego što krene na dole u stomak. Spavajući na levoj strani, gravitacija pomaže srcu da pumpa krv u nizlaznu aortu.

3 .Pomaže cirkulaciju krvi nazad u srce – spavanje na levoj strani takođe omogućava da većina creva visi dalje od tankih zidova donje šuplje vene (vena cava) koja donosi vensku krv nazad ka srcu. Zanimljivo je da vena cava leži na desnoj strani kičme, tako da kada legnete na levu stranu, veći deo abdominalnih organa, pada dalje od vene cava-e. Opet gravitacija olakšava posao srcu.

4. Bolja eliminacija – Spavanje na levoj strani omogućava da se ostaci hrane uz pomoć gravitacije lakše kreću iz tankog u debelo crevo kroz ileocekalnu valvulu (ventil). Kako noć prolazi i vi nastavjate da spavate nal levoj strani, otpadne materije se lakše kreću u nizlazni kolon (debelo crevo). Uz pomoć gravitacije i udobno spavanje na levoj strani, nizlazno debelo crevo se puni otpadnim materijama koje se onda lako eliminišu u potpunosti svakog jutra.

5. Podrška zdravoj funkciji slezine – Slezina je veoma nalik velikom limfnom čvoru, osim što pored filtriranja limfe ona filtrira i krv. Kada ležimo na levoj strani, drenaža nazad u slezinu je ponovo olakšana i potpomognuta gravitacijom.

6. Podstiče pravilno varenje – Želudac i pankreas (koji luče enzime za varenje) vise na levoj strani. Kada ležite na levoj strani, želudac i pankreas vise prirodno, što omogućava optimalno i efikasno varenje.

7. Pomaže slobodniji protok žuči -Jetra i žučna kesa vise na desnoj strani. Odmaranje na levoj strani omogućava jetri i žučnoj kesi da slobodno vise i izlučuju dragocenu žuč, uz pomoć gravitacije, u digestivni trakt kako bi se emulgovale masti i neutralisala kiselina iz želuca.
Kako jesti po Ajurvedi?
U Indiji je uobičajeno da se jede prstima. Podrazumeva se da svaki prst prestavlja jedno od pet čula, koja su u korelaciji sa pet elemenata. Uzimanje hrane rukama omogućava da sva čula budu stimuliasana i uključena u proces ishrane. Zanimljivo je da je na sanskritu reč koja označava emocije i ukus ista. Ta reč je „rasa“, i ona, takođe znači i limfa. Prema Ajurvedi, doživljavamo našu hranu sa svim našim čulima i to višestruko iskustvo daje emocionalni naboj hrani koju konzumiramo. Pošto hrana koju jedemo daje gradivni materijal za naše ćelije i tkiva, možete zamisliti kako ovaj gradivni materijal ima različit emocionalan naboj zavisno od iskustva svih čula za vreme jela.

U Ajurvedi, veliki naglasak je stavljen na to kako nešto jedemo. U stvari, svesno usporavanje uzimanje hrane i opuštanje se tokom jela se smatra mnogo važnijim od toga kada i šta jedete. Po Ajurvedi, ključ za zdravu ishranu je da postanete svesni šta jedete preko svojih čula. Zajedno sa čulnim iskustvima, način razmišljanja ili emocionalno stanje u vreme jela će dati emocionalni naboj hrani.

Ukoliko neko jede na opušten, miran (satvičan) način, hrana će biti pozitivno naelekrisana. Ukoliko je um preterano stimulisan, uznemiren ili rastrojen (radžastični) dok jedete, hrana će biti nabijena stresom i žurbom. Ako je um depresivan ili povučen (tamasični) dok jedete, hrana će biti negativno naelektrisana.
Ovo nije metafizički, čisto energetski naboj; emocionalni naboj iz svakog od pet čula tokom obroka zapravo daje naboj suptilnoj Rasa-i, ili hranljivoj suštin ili hrani. Ova suptilna limfna tečnost koja se nabija energetski tokom ishrane od strane čula se zove Sara.
Ove emocije se prenose putem Sare i postaju prva digestivna tečnost koja se u ovoj fazi se nayiva ahara rasa, ili hranljiva limfa. U zavisnosti od emotivnog naboja, ova rasa ili limfna tečnost će uticati na populaciju dobrih ili loših bakterija u crevnom traktu. Što je više ova hranljiva tešnost nabijena stresom i negativnim-emocijama to će biti veća populacija loših bakterija a manja dobrih u crevnom traktu.

Ajurveda i stopala
Prema Ajurvedi, refleksologiji i drugim drevnim sistemima isceljivanja vaša stopala su ogledala za ostatak vašeg tela. Ukoliko držite napetost u stopalima verovatno držite napetost i u ostalim delovima tela, takođe. Kada su vaša stopala umorna i vaše celo telo je umorno. Ovo objašnjava, delimično, zbog čega praktikanti joge posvećuju toliko pažnje položaju, poravnanju i distribuciji težine preko stopala. Ali, pored njihove funkcije temelja našeg držanja, naša stopala takođe utiču na protok energije kroz celo telo. Baš kao što drvo crpi hranu iz svojih korena kako bi pojačala svoje grane, možemo koristiti svoja stopala kako bi upili (povukli nagore) energiju iz zemlje. Podižući se kroz mišiće stopala i uzemljujući se na dole kroz naše kosti, možemo postići živahan stav koji nam daje osećaj odskakanja od zemlje – osećaj lakoće, povezanosti i podrške.
Ključ ovog oporavka leži u lukovima vaših stopala. Bez njihove jedinstvene strukture i elastične podrške, koja proizilazi iz prostora ispod lukova kao i od samih kostiju, naša stopala bi se spustila (ravna stopala), a svaki korak bi izazivao bolove u zglobovima.
Ajurveda, sestra nauka joge, prepoznaje tačke moći u telu – marmas. Možete misliti o njima kao na prekidače koji kontrolišu protok energije kroz telo: baš kao što je nekom uređaju potreban potpuno funkcionalan prekidač kako bi pravilno radio, naši mišići i organi rade najbolje kada su aktivirani jasni energetski putevi. Marma tačke su naši “prekidači “.
Jedna ključna marma tačka u stopalu  kurchashira marma, upravlja držanjem i uspostavlja harmoniju posebno u mišićnom sistemu stopala i telu u celini. Nalazi se malo ispred pete, ispod kubične kosti na vrhu luka tabana.
Vaša osetljivost da podignete i održavate lakim lukove stopala u kurchashira marmi je navažnija alatka za centriranje vašeg svakodnevnog držanja oslobađajući vas napetosti ne samo u nogama, već i u donjem delu leđa i vrata.
Kad počnete da podižete luk iz ove marma tačke, nastaje kruženje ili “petlja” energije u peti: prednji deo petne kosti se podiže, dok se zadnji deo pete spušta, istežući Ahilove tetive. Cipele koje vam podižu pete (posebno visoke potpetice) obično deluju na luk vaših stopala u suprotnom smeru, spuštajući prednji deo petne kosti dok gnječe (pritiskaju) zadnji deo petne kosti uz članak i skraćuju Ahilovu tetivu. Slično u asanama poput trougla (trikonasana), spuštanje prednjeg dela pete dovbodi do probadanja u zadnjem delu gležnjeva i hiperekstenzije kolena. Ovi problemi su simptomi slabosti osnovnih mišića nogu, slabosti koja počinje upravo u centru luka.

 

Zdrav način života je u skladu sa praksom Ajurvede. Međutim, mogu postojati neke navike koje izgledaju zdravo, ali nam zapravo škode. Pročitajte i i naučite ajurvedsko obrazloženje, zašto su neke navike štetne i kako jednostavne promene mogu da nam pomognu da održimo naša tela u ravnoteži.

1. Pijenje hladne vode ili velike količine vode

Pijete dovoljnu količinu vode svaki dan? Da!  Pijete je hladnu? Ne! Ajurveda preporučuje izbegavanje hladnih pića i obroka i ledeno hladnih pića uopšte. Naša digestivna vatra, agni, svakodnevno gori za nas, što nam omogućava da svarimo, iskoristimo i transformišemo hranljive materije koje smo uneli u svoja tela. Ledena voda gasi našu digestivnu vatru – kao kada gasite požar hladnom vodom!Takođe, možemo primetiti da kada se hladna pića mešaju sa toplom, kuvanom hranom, to može izazvati grčeve u stomaku, nadimanje i uopšte neprijatnost u predelu stomaka. Ledena voda je previše hladna za našu probavu. Umesto toga, uzmimo jednostavnu vodu sobne temperature (ili čak toplu) koja će potpomoći naše varenje. Odreknite se leda! Jednom kada vam uđe u naviku da pijete pića koja su sobne temperature, može se zapaziti dramatično poboljšanje varenja i toga kako se osećamo dok jedemo ili nakon obroka. Moderni zakoni fizike i termodinamike podržavaju ovo ajurvedsko znanje: kako se temperatura spušta, molekularna aktivnost se smanjuje. Ledena voda ili hladna pića u načim stomacima usporavaju aktivnost digestivnih enzima.
Sada, za one koji su “vrele krvi” i za one za koje ništa ne zvuči bolje od čaše ledene vode – hladna pica se mogu uzimati između jela… a ne za vreme jela.
Imajte na umu da, iako hladno piće može da privremeno rashladi vrelinu, smanjuje se agni. Rezultat može biti nepotpuno varenje ili disbalans. Kada pijemo veliku količinu tečnosti tokom obroka, mi zapravo razblažujemo digestivne enzime što usporava naš proces varenja.

2. Konzumiranje sirove nekuvane hrane - bioraspoloživost

Važno je da inteligentno biramo sastojke koje jedemo, ali je važno i da hrana bude svarljiva. Kuvanje dovodi svetlost agni, elementa toplote-vatre, u našu hranu. Ovaj dodatni prostor ili omekšavanje, molekula u hrani dopušta našoj sopstvenoj agni, varenju, da lakše prodre i razloži našu hranu, pomažući nam da svarimo i asimilujemo pravilno i potpuno. Određene namirnice, naravno kao što su žitarice, pasulj i mahunarke uvek treba jesti kuvane.Većina povrća se bolje koristi kada je lagano kuvano ili skuvana. Neka od njih, po ajurvedi, kao što su spanać, blitva, kelj, brokoli, karfiol, prokelj i kupus, ne bi trebalo jesti sirove. Ako doručak uključuje voće, probajte distanu jabuku ili krušku koje stimulišu varenje. Tokom dana, kada je varenje najače, je dobro vreme za konzumiranje sirovog sočnog voća. Ne moramo da kuvamo sve – obroci koje sadrže sočno povrće kao što su krastavac i salate mogu biti osveženje za ručak tokom leta, ali pokušajte da ih izbegavate uveče ili tokom zime. Ovo se posebno odnosi na Vata – dominantne tipove, za koje varenje već može da bude problematično. Slušanje tela je ključ. Vata- dominantni tipovi će biti manje tolerantni prema nekuvanoj hrani. Za Pita i Kafa- dominantne tipove (jače varenje), važi da treba da znaju šta im prija da jedu i koliko dobro njihovo telo to podnosi. Imajte na umu da je ajurvedska perspektiva kumulativna, pa strogo pridržavanje nije neophodno.


3. Izbacivanje mleka i mlečnih proizvoda nije neophodno


Prema ajurvedi mlečni proizvodi kao što su mleko i jogurt obezbeđuju posebnu i jedinstvenu ishranu koja se ne može dobiti nijednom drugom hranom. Trik je da se ove namirnice konzumiraju na pravi način.
Konzumirajte mleko pravilno (izbegavajte da pijete mleko pravo iz frižidera).
Ajurveda preferira da se mleko greje na niskoj temperaturi pre konzumiranja. Dok zagrevate mleko pokušajte da dodate prstohvat kurkume, mlevenog crnog bibera, cimeta ili nekoliko kapi soka đumbira kako bi smanjili težinu mleka i stvaranje mukusa (sluzi) kao sporednog efekta.
Mleko, kada se vari pravilno, hrani sva tkiva i pomaže da se izbalansiraju sve doše. Zbog toga je ono važna hrana u našoj svakodnevnoj ishrani, posebno za vegeterijance. Mleko pomaže u stvaranju ođas, prefinjene supstance koju naše telo proizvodi iz najsuptilnijeg nivoa pravilne digestije. Ođas donosi snagu, jak imunitet, sreću i zadovoljstvo. Mleko je bitna hrana za rast tela i dokazano je da podržava rast nervnog tkiva kod dece.
Napomena: Ajurveda preporučuje da mleko ne treba mešati sa kiselim, gorkim, slanim , trpkim ili ljutim ukusom. U kombinaciji sa ovim nekompatibilnim ukusima, mleko može da postane teško za varenje i može da dovede do nagomilavanja štetnih toksina (ama) u telu.


4. Konzumiranje lakog ručka


Ideja konzumiranja lakog ručka može da zvuči kao odličan način kontrolisanja telesne težine i očuvanja zdravlja. Mnogi restorani čak nude meni za ručak koji se sastoji od manjih i lakših porcija, dok je meni za večeru prepun teške hrane i velikih porcija! Međutim, ajurveda preporučuje da imamo najveći obrok za vreme ručka. Da, ručak! U ranim popodnevnim satima kada je sunce najviše na nebu, nača digestivna agni rje najsnažnija. I kao što sunce zađe, tako i naša agni. Tako, kako bi svarili naš najveći obrok u danu, mi ga pojedemo za vreme ručka – dodamo ga našoj snažnoj digestivnoj vatri u podne.


5.Snažno treniranje


Sećate se stare izreke “bez muke nema nauke”? Pa, ajurveda nas zapravo ohrabruje da izbegavamo naprezanje. Ne samo da može biti štetno, već nam ne mora nužno pomoći da ostvarimo naše fitnes ciljeve. Vežba je važan deo ajurvedske rutine hiljadama godine pre nego što je postala modni hir. Ona stvara ravnotežu kada je pogodna za telesni tip i sezonu. Vežbanje ima potencijal da razloži nečistoće u našem tkivu, poboljša imunitet, oslobodi od umora i spreči preteranu težinu.
Ali preterano vežbanje može da bude štetno. Ajurveda nas ohrabruje da vežbamo do 50 % od našeg ukupnog kapaciteta. I da kapacitet zavisi od dnevne oscilacije energije, promena godišnjih doba, starosti i tipa tela. Ne zaboravite polaznu osnovu Ajurvede za sve aktivnosti – bilo da je u pitanju rad, ishrana, vežba, igra itd – je da vode ka doživljaju suptilnog stanja svesti koje doživljavamo tokom meditacije. Ukoliko naša aktivnost poništava ovo suptilno iskustvo, tada nismo postigli cilj ajurvede.
Vata tipu je potrebno manje vežbe; Pita tipu treba umerena količina dok Kafa tipu trebaju intenzivnije vežbe kako bi ostali u ravnoteži. Godišnja doba prate sledeći obrazac: ukoliko želimo da pojačamo vežbanje zima i proleće su najbolje vreme da to uradimo. Vežbanje bi trebalo da vas energizuje i pruži blaženstvo. Dakle, ukoliko se pojava znaci premora, kao što je na primer teško disanje – to je naš znak da treba da usporimo.


http://www.mapi.com/blog/5-healthy-habits-harming-you.html#gsc.tab=0

Saveti Ajurvede za pijenje vode:


Najveći deo našeg tela je voda. Voda se skladišti unutar i izvan ćelija kako bi rastvorila hranljive materije, nosila otpadne materije, regulisala telesnu temperature, slala poruke mozga i podmazivala sve naše pokretne delove tela. Potrebno vam je dosta vode kako bi funkcionisali i osećali se dobro. Mešutim, mnogo vode se svakodnevno gubi kroz disanje, znoj (čak ia ko ne vežbate), urin i pražnjenje creva. Jedini izbor za savršeno zdravlje je da obnovite svoje telo sa dovoljno vode.
Kako da znate da vam je možda potrebno više vode? Evo znakova putem kojih vam telo govori da je to tako:
1. Suvoća: suve usne, koža, oči i kosa.
2. Upala: Osip  kože i crvenilo, začepljene pore kože koje vode do akni, crvene oči.
3. Boja mokraće: prva jutarnja mokraća je tamno žuta umesto svetlo žuta (boja slame) i nije prozirna.
4. Konstipacija (zatvor): ukoliko nemate stolicu jedan dan ili duže.
5. Znoj: malo ili nimalo znoja
Dok povećan unos vode uključuje i češći odlazak u kupatilo ( u slučaju kada su zdravi, ljudi mogu piškiti svaka 3 sata), ne bi trebalo da piškite odmah nakon (20 min) što ste popili vodu jer je to onda znak da vaše telo nije apsorbovalo vodu
Evo saveta kako bi vašem telu pomogli da apsorbuje vodu efikasnije: 
Savet 1: Pijte mlaku ili toplu vodu umesto hladne vode
Ledeno hladna voda zamrava enzime i tečnosti u stomaku tako da vaše telo ne može pravilno da vari hranu, što stvara toksične naslage. Pored toga, krvni sudovi se sužavaju tako da se nagomilani toksini “zaglave” u vama umesto da se dreniraju kroz vaš limfni sistem. Sužavanje krvnih sudova takođe sprečava krv da cirkuliše, čime vaši organi ne dobiju hranljive materije koje su im potrebne. Mlaka ili topla voda blago podstiču prirodni tok limfnog sisitema i tomkom vremena, manje se toksina nagomilava. Ovo pravilo je posebno važno za žene tokom menstruacije ili kad žele da zatrudne pošto hladna voda smanjuje cirkulaciju i energiju potrebnu za pripremu reproduktivnih organa.
U retkim slučajevima hladna voda može koristiti balansiranju Pita doše, koja može nastati u toku špica leta ili ukoliko osoba ima dominantnu Pita došu.
Zaključak: ledena voda tera vaše telo da radi više nego što treba.
 
Savet 2: Dodajte ove sastojke vodi kako bi povećali apsorpciju:
Ovi sastojci se vezuju za molekule vode kako bi se brže isporučili u telo:

 • Dodajte kafenu kašičicu nerafinisane mineralne soli (ne obične kuhinjske soli već morske soli, Roze himalajske soli) na svaki litar vode
 • Dodajte malo isceđeng limuna vašoj vodi
 • Natopite čia semenke nekoliko sati u vodu i dodajte ih u vodu
 • Dodajte kriške đumbira u vodu

Evo tri recepta za vodu za detoksikaciju koja pomažu gubitak telesne težine na svoj način. Lako ih je napraviti i kategorično pomažu u smanjivanju masti stomaka, kontrolišu želju i poboljšavaju detoksikaciju. Jednostavno pomešajte ove sastojke u tegli i uživajte u njihovim blagotvornim dejstvima.

 • Recept za vodu za ravan stomak: 700 ml hladne vode, kriške krastavca, nane, ½ isecenog limuna i ½ isečene pomorandže. U ovom receptu nana olakšava varenje, krastavac ima antiinflamatorno dejstvo, narandža smanjuje nivo holesterola i limun pomaže čišćenju digestivnog trakta.
 • Recept za vodu za kontrolu žudnje prema hrani: 700 ml hladne vode, listići nane, 1 iseckana jagoda, ½ isećenog limuna, ¼ kašičice cimeta i ¼ isečene jabuke. Jagode su antikancerogene, cimet održava nivo šećera u krvi i pomaže kog žudnje za slatkišima dok jabuka pomaže obnavljanju zuba i kostiju.
 • Recept za vodu za dnevno čišženje: 1/2 litre vode, kolutovi lubenice ili krastavca, 1 limeta i listovi nane. Ovde limeta pomaže u varenju i povećava proizvodnju žuči dok lubenica sadrži citrulin koji pomaže u ispiranju toksina iz tela.

Savet 3: Popite jednu visoku čašu (450 ml) tople vode čim se probudite. Vaše telo je radilo cele noći kako bi “spakovalo” jučerašnji otpad. To je razlog zašto često morate da čim ustanete odete u toalet. Kako bi bili sigurni da je telo čisto, isperite ga toplom vodom odmah nakon buđenja. Nemojte čekati 15, 20 ili 30 minuta nakon buđenja jer onda onda samo zadržavate otpad umesto da ga eliminišete. Jedan deo ove jutarnje vode možda neće biti apsorbovan, ali cilj uzimanja toliko vode odjednom je da se stimuliše pravilno pražnjenje creva. Možete neznatno povećati jutarnji unos vode ukoliko nemate pražnjenje creva ujutru. Takođe možete smanjiti unos ukoliko imate bilo kakvih bolova u stomaku.


Savet 4: Ajurveda ističe individualnost u svemu, jer smo svo rođeni drugačiji i svi razlikujemo po telesnoj građi, načinu ishrane i stilu života, pijenje 8 čaša vode dnevno, kao što se to obično preporučuje, nije za svakoga. Piti previše vode (naročito one filtrirane, demineralizovane vode, što znači da za naše telo ona nema nikakvu hranljivu vrednost) imaće za posledicu višak efekta čišćenja. Žeđ je najbolji pokazatelj koje naše telo može da ima u odnosu na potrebe za vodom; drugim rečima, pijte kada ste žedni, sem ukoliko vam lekar nije drugačije propisao.
Savet 5: Najvažnije je da se ne uzimajte naglo velike količine vode tokom jela pošto na taj način gasite digestivnu vatru (agni) koja pokušava da obradi hranu. Uz obrok možete uzimati samo malu količinu vode. Ukoliko uzimate previše vode dok jedete, vaš stomak neće imati dovoljno prostora za varenje. Zapamtite ovo pravilo: napunite svoj stomak sa 50 % hrane, 25% vode i ostavite ga 25% praznim za digestivne sokove i procese. Prema istom principu, takođe ne želite da to učinite odmah nakon obroka. Postoji prava mera. Nemojte piti punu čašu neposredno pre ili posle jela jela jer voda remeti varenje preko odnosa stomačnih sokova i specifičnu ph koju naše telo obezbeđuje kako bi se hrana pravilno svarila.
Evo primera idealnog unosa vode za prosečnu osobu:
Dnevni unos vode:

 • Posle buđenja: Popijte 2 čaše vode od 250 ml (ovo će vam isprati telo)
 • Doručak: Pijuckajte vodu uz doručak po potrebi
 • Između doručka i ručka: Popijte makar jednu čašu vode
 • 30 - 45 minuta pre ručka: Popijte 1 čašu vode tokom 15 minuta
 • Ručak: Pijuckajte vodu uz ručak po potrebi
 • 35 - 45 minuta pre večere: popijte 1 čašu vode tokom 15 minuta
 • Večera: pijuckajte vodu sa večerom po potrebi
 • Između večere i spavanja: Pijte najmanje 1 čašu vode (ako popijete previše vode pre spavanja, to može da vas probudi kako bi piškili).
 • Sedite dok pijete vodu. Jedete dok sedite kako bi vaše telo fokusirali na varenje hrane. Dajte svom telu isti mir dok pijete vodu.

Idealan unos vode tokom vežbanja:

 • 15-30 min pre vežbanja popiti polako 1 čašu vode.
 • Tokom vežbanja: piti vodu po potrebi u malim gutljajima.
 • Nakon vežbe: Popijte polako 1 čašu vode.

Poslednji korak: Kako steknete pravilne navike u pijenju vode, potražite znake hidratacije u vašem telu:
Nakon 1 meseca uočićete rezultate u hidrataciji tela. Proverite svoje ruke i usne i videćete da su manje suve. Procenite sjaj vaše kose i kože. Možda ćete primetiti da se osećate manje umorno ujutru i mate više energije koja vas održava celog dana. Dobro došli u svet hidratacije!


http://www.yogiapproved.com/health-wellness/how-to-drink-water-stay-hydrated-the-ayurvedic-way/
 http://www.kimmana.com/ayurvedic-water-drinking-tips