Joga i endokrini sistem


Uzroci povećanja telesne mase su brojni a najbolji način za smanjenje viška kilograma uz pomoć joge zahteva spoj odgovarajućih tehnika. Generalno joga praksa će vam pomoći da izgubite višak kilograma kroz sagorevanje kalorija, jačanje metabolizma i smanjenje stresa. Joga položaji, vežbe disanja i meditacije mogu da se koriste na osnovu njihove sposobnosti da prilagode i uravnoteže hormne, emocije ii li metabolizam. Joga  nije nešto što će vam dati brze rezultate, ali može biti odličan dugoročni holistički pristup gubljenju viška kilograma i održavanju  postignute optimalne težine.
U hatha joga praksi su uključeni Položaji “asane”, vežbe disanja (pranajame) i meditacione tehnike koje razvijaju, zdrave endokrine žlezde. Neka preliminarna istraživanja ukazuju na to da bi redovna joga praksa  mogla da utiče na fukciju hipotalamusa, u saradnji sa hipofizom i nadbubrežnim žlezdama kao odgovor na stres.
Hipotalamus i joga
Hipotalamus je deo mozga koji je odgovoran za direktnu kontrolu endokrinog sistema kroz hipofizu. čime pomaže u regulisanju unutrašnje sredine u telu. Hormoni iz hipotalamusa regulišu fiziološke funkcije kao što su regulacija temperature, žeđi, gladi, apetita, spavanja, raspoloženja, emocija i seksualnog nagona . Ova oblast mozga kontroliše hipofizu i ostale endokrine žlezde u telu  kao što su epifiza, šttitna žlezda, pankreas i nadbubrežna žlezda. Hipotalamus je takođe i centar emocija i na njega utiču jake emocije, mirisi, snažne misli, ukusi, stres, smeh itd
Endokrini sistem se sastoji od nekoliko žlezda koje luče hormone direktno u krvotok. Ovi hormone su u suštini “glasnici” koji pomažu u regulisanju takvih telesnih funkcija  kao što su rast i razvoj, seksualna funkcija, raspoloženje, merabolizam i funkcija tkiva. Ceo ljudski sistem kontrolišu hormoni. Svaki sistem organ, svaki organ, svako tkivo, svaka ćelija je u njenom funkcionisanju vođena hormonima. Pravilan rast i funkcionisanje različitih delova tela je moguće samo kada postoji uravnotženo lučenje ovih hormona. Kada endokrine žlezde ne rade pravilno, nastaje hormonalna neravnoteža koja može uticati in a fizičko i psihičko blagostanje.
Hipotalamus- hipofiza- Nadbubrežne žlezde osa (kriva)
Hipotalamus pomaže u regulisanju odgovora vašeg tela na stres preko ose hipotalamus- hipofiza- nadbubrežne žlezde. Putem lučenja hormona kortikotropin – oslobađajući faktor (CRF), hipotalamus stimuliše vašu hipofizu da luči adrenokortikotropni hormone (ACTH).Vaše nadbubrežne žlezde reaguju na ACTH lučeći kortizol, koji je jedan og glavnih hormona stresa. Hronični stres može da poremeti ovu osu (HPA), što doprinosi zdravstenim problemima, posebno ukoliko imate problema sa regulacijom šećera u krvi i slabom imunom funkcijom.

Žlezde
Endokrini sistem reguliše funkcionisanje ljudskog tela preko sistema žlezda poznatih kao endokrine žlezde. Ove žlezde se često nazivaju žlezde sa unutrašnjim lučenjem pošto luče svoj sekret direktno u krvne i limfne sudove, umesto da ih izlučuju preko izvodnih kanala. Hemijske supstance koje luče ove žlezde se nazivaju hormonima - hemijske poruke koje deluju na daljinu. Hormoni imaju veliki uticaj na funkcije celog tela, uključujući rast, varenje, energetske nivoe, toplotu, seksualnost, zadržavanje vode i tečnosti.
Epifiza (pinalna žlezda)
Epifiza se nalazi direktno u sredini mozga. Ova žlezda ima najveći dotok krvi u odnosu na svoju masu od svih organa u telu. Očigledno je da se neka značajna aktivnost odigrava u ovom malom organu, iako medicinski istraživači nisu sigurni koja. Ono što znaju je da epifiza luči melatonin koji može da reguliše seksualni razvoj i serotonin koji je esencijalan za racionalno razmišljanje. Epifiza takođe ima optičke osobine, uključujući osetljivost na svetlost kod životinja na višem stepenu evolucije kao i kod ljudi.Ona zapravo ima sočivo i mrežnjaču osetljivu na svetlost kod nekih guštera. Ova žlezda izgleda ima neki značaj u regulisanju suptilnih ritmova tela iz dana u dan, uključujući i spavanje. Jedinstvena je u tome što izgleda da luči mnoge supstance koje imaju direktan uticaj na funkcionisanje mozga. Prema nauci joge, epifiza je glavna žlezda u telu pošto kontroliše sve ostale žlezde. Sekret ove žlezde stimuliše sve druge niže žlezde.
Hipofiza (pituirarna žlezda)
Nauka medicine je nazvala hipofizu glavnom žlezdom. U stvarnosti ona funkcioniše kao relej za impulse koji nastaju u hipotalamusu, organu mozga koji koordinira nervni sistem sa žlezdanim sistemom i kontroliše reakciju tela na emotivna stanja. Hipofiza prenosi poruke od hipotalamusa svim endokrinim žlezdama. Stoga, može da se kaže da hormoni hipofize pobuđuju kretanje creva, toniziraju krvne sudove i stimulišu bubrege da obavljaju njihov posao. Ovi hormoni takođe kontrolišu rast i razvoj i pomažu u održavanju telesne temperature Nepravilno lučenje hipofize rezultira u nenormalnom rastu veoma gojaznih ljudi, giganata i patuljaka.
Štitna i paraštitna žlezda (tireoidna i paratireoidne žlezde)
Štitna žlezda u vratu kontroliše nivo metabolizma u telu, brzinu kojom se odvijaju hemijski procesi u telu. Kao termostat, ona reguliše nivo telesne toplote i proizvedenu energiju. Između ostalog, reguliše rast, obnavljanje i proces stvaranja otpadnih materija. Svaki disbalans u štitnoj žlezdi ima ozbiljne posledice. Čak i malo povećanje sektrecije imaće za posledicu nervnu razdražljivost. Mali pad sekrecije če rezultirati u osećanju umora i letargije. Hormoni paraštitne žlezde regulišu nivo kalcijuma i fosfora.
Timus
Timus je žlezda koja se nalazi iza grudne kosti. Ona je velika tokom detinjstva ali se u pubertetu svede na jednu četvrtinu svoje prvobitne veličine. Postoji opšta saglasnost da timus vrši primarnu ulogu u regulisanju imunog odgovora organizma protiv bolesti.
Nadbubrežne žlezde
Nadbubrežne žlezde koje se nalaze na samom vrhu bubrega, pomažu u upravljanju naglih izliva energije i toplote, dok stimulišu pararelni odgovor u smislu ostajanja kako bi se borili ili bežanja (bori se ili beži odgovor). Za vreme kriza, kada sve zavisi od mišićnog napora, mozak šalje preko nerava poruku ovim žlezdama i one odmah izlučuju svoje hormone u krvotok. Lučenje adrenalina ubrzava rad srca i širi krvne sudove do mišića i stimuliše znojne žlezde tako da telo može da se ohladi.
Adrenalin

  • usporava pokrete digestivnih organa i sužava njihove krvne sudove.
  • čini da se jetra oslobodi svog nagomilanog šećera tako da mišići mogu da imaju obilno snabdevanje gorivom.
  • dovodi do toga da se dlaka nakostreši, širi zenice i širi oči.

Adrenalin je hemijski S.O.S. Osoba kojoj nadbubrežne žlezde nisu u stanju da luče dovoljno adrenalina neće moći da pravilno reaguju u kriznim situacijama. S druge strane, ona čije žlezde luče previše li neodgovarajuće će reagovati ubzano.
Gušterača (Pankreas)
Pankreas leži odmah ispod želuca i luči digestivne enzime u tanko crevo. Pankreas luči insulin, hormone koji smanjuje količinu glukoze (koja daje energiju) u krvi. Ukoliko pankreas nije u mogućnosti da luči dovoljne količine insulina, šećer se nakuplja u krvi i diabetes mellitus (šećerna bolest) može nastati. Previše insulina sa druge strane rezultira u hipoglikemiji, stanju drhtanja i slabosti.
Gonade (polne žlezde)
Gonade (jajnici i semenici), pre svega vladaju seksualnom funkcijom. Kod žena jajnici se nalaze u predelu abdomena dok se testisi kod muškaraca nalaze u skrotumu. Ove žlezde ne samo da proizvode spermatozoide i jajne ćelije, već takođe luče androgene (muške polne hormone) i estrogen (ženski polni hormon). Ovi hormoni regulišu fizički razvoj tela i seksualno ponašanje pojedinca. Na primer, androgeni povećavaju mišićnu masu tela i izgleda da indukuju agresivno ponašanje. Svačije telo proizvodi androgene i estrogene. Radi se o pravom odnosu ovih hormona koji balansiraju ličnost.

Metabolizam se sastoji od hemijskih procesa koji stvaraju energiju u telu i regulisani su endokrinim sistemom, posebno štitastom žlezdom. Pošto joga ima snažni stimulativni i jačajući efekat na endokrine organe ona može da ubrza metabolizam i da sagori više kalorija.
Efekti asana
Različite asane se propisuju za jačanje ili regulisanje sekrecije različitih žlezda.
Vežbanje Pozdrava Suncu  je posebno korisno u ubzavanju metabolizma kao i brzo kretanje (vinyasa) između bilo koje serije poza. Ne pokušavajte brzu vinjasa praksu sve dok ne postignete osnovno razumevanje položaja. Ukoliko ste značajno dobili na kilaži možete imati poteškoća u preklopima unapred i obrnutim položajima (inverzijama), možda ćete korati da ih izbegavate ili radite u najmanjoj mogućoj meri u početku.
Stajaći položaji, posebno ratnik i poze iskoraka se koriste za jačanje i zatezanje mišića, razvijanje izdržljivosti, zagrevanje tela i povećanu potošnju kalorija. Stajaće poze su poze koje vas čine snažnima i koje vas uzemljuju dok vam njihovo redovno izvođenje povećava samopouzdanje i samopoštovanje.
Izvijanja unazad (poza kamile,poza ribe, poza luka, most ili točak): štitna žlezda,nadbubrežne žlezde, pankreas. Ove poze otvaraju pluća i prednju stranu kičme, povećavajući disanje, razmenu kiseonika i sposobnost sagorevanja masti.
Preklopi unapred: nadbubrežne žlezde, pankreas, jajnici
Uvrtanja: hipotalamus, hipofiza, epifiza, štitna žlezda paraštitna žlezda, nadbubrežne žlezde, pankreas, jajnici. Joga položaji uvrtanja pritiskaju i masiraju endokrine i abdominalne  organe, regulišući njihovu funkciju, poboljšavaju lokalnu cirkulaciju i čiste ih od starih nagomilanih toksina.Uvtranja pomažu u oslobađanju od besa i ispravljanju (poravnanju) kičme. Ovi položaji kao što su molitva sa uvrtanjem (Parivritta Parsvokonasana with Anjali Mudra) i  Veliki iskorak sa uvrtanjem (Parivrtta Anjaneyasana ), takođe pomažu da se ojača i enrgizuje telo, masirajući endokrine i abdominalne organe i ubrzavajući metabolizam.
Inverzije (stoj na glavi i stoj na rukama, sveća, plug, zec): hipotalamus, hipofiza, epifiza, štitna žlezda, paraštitna žlezda. Inverzije, donose krv u mozak, čiste limfne čvorove i ispiraju toksine.
U stoju na ramenima (sveća), kontrakcija mišića vrata u kombinaciji sa pritiskom brade na grudi cedi krv iz štitne i i paraštitnih žlezda. Stoj na ramenima stimuliše prostatu i abdominalne organe. Takođe pomaže u zatezanju nogu i zadnjice.
Plug stimuliše abdominalne organe i tireoidnu žlezdu, isteže ramena i kičmu.
Evo još nekih joga asana za balansiranje hormonalnog Sistema:
Sto (Marjariasana )(Mačka-Krava): bubrezi, nadbubrežne žlezde i štitna žleda.
Sunčeva ptica (Chakravakasana): nadbubrežne žlezdei abdominialni organi.
Dete (Garbhasana) dobra kod grčeva i zatvora, masira abdominalne organe, bubrege i nadbubrežne žlezde
Zec (Shashangasana): moćna masaža za štitnu i paraštitne žlezdei takođe pomaže kod depresije.  Masira i regeneriše bubrege i nadbubrežne žlezde. Masira stomak.
Joga Mudra: Potpomaže cirkulaciju do mozga, amasira abdominalne organe , bubrege i nadbubrežne žlezde Podmlađuje nervni sistem.
Obrnuta daska (Purvottanasana). Masira štitinu žlezdu i timus /grudnu), masira bubrege i nadbubrežne žlezde.
Piramida ( Parsvottanasana): snažno masira reproduktivne organe, oživljava srce, štitnu žlezdu i ozak.
Orao (Garudhasana): umiruje nervni sistem, masira jajnike.
Čučeća molitva (Malasana): pomaže kod grčeva, masira abdominalne i reprodukrivne organe.
Poza mrtvaca (Savasana): umirujuća i balansirajuća za ceo organizam. Dobra u slučajejima povišenog pritiska.
Pored fizičkih položaja možete se koristiti tehnikama disanja kako bi uticali na metabolizam.


Pranajama ima veoma dobar uticaj na endokrini sistem.  Pranajama pozitivno utiče na dva načina. U pranajami kada kontrolišete vaše disanje kontrolišete i svoje telo i um. Tokom pranajame pluća dobijaju više kiseonika koji se odatle raznosi do svake ćelije u telu. Snabdevanje krvlju i kiseonikom je povećano i u mozgu i hipotalamusu. Praktikant može da kontroliše stres i emocije na bolji način pošto stres može da poremeti funkcionisanje hipotalamusa. Pranajama poboljšava odnos između hipotalamus- hipofize i ostalih žlezda is toga je ceo endokrini sistem uravnotežen.
Koristite Kapalbhati Pranajamu (vatreno disanje) i Ujjayi pranajamu (disanje pobednika, disanje koje liči na šum mora) kako bi vam ono pomoglo da se zagrejete i energizujete telo i nadalje ubrzate metabolizam. Koristite disanje iz tri dela (dirga pranayama) kako biste aktivirali parasimpatični nervni sistem , koji reguliše hormonsku neravnotežu. Vežbajte Kapalbhati pre ili posle joga prakse i dišite Ujjaji u toku vinjase i tokom držanja joga položaja.
Joga Nidra ili jogički san je odličan način da se iskontrolišu stres i emocije. Ne radi se o ulasku u savasanu i spavanju, već o tome da ostanete budni i da kontrolišete svoje misli, kontrolišete svoja čula, zamenite negaticvne misli sa pozitivnim i opustite se i energizujete svoj um i telo. Joga nidra će poboljšati funkcionisanje vašeg mozga, hipotalamusa i odnosa izmešu hipotalamusa i hipofize i ostalih endokrinih žlezda.
Joga poze, pranajame i meditacije osvešćuju i pomažu da uvidite “emocionalno konzumiranje hrane” kao nezdravu naviku i obezbeđuju veštine za efikasno procesuiranje i rešavanje emocionalnog stresa. Joga ima brojne  umirujuće i negujuće poze koje možete koristiti kao što su bebi poza , joga mudra, poza leptirića (Badhha Konasana).
Ukljičivanje jogičke ishrane i životnog stila če stvoriti celovit program mršavljenja i pozitivne dugoročne promene. Jogička ishrana je bogata vlaknima, integralnim žitaricama, mahunarkama i povrćem i sadrži malo masti, životinjskih proteina, i prerađene hrane. Jogički stil života podstiče svesnost i savest, saosećanje, samospoznaju i primenu principa ispravnog ponašanja i stila života – jame i nijame. Jame, poštovanje drugih, uključuju nenasilnost, istinoljubivost, poštenje, umerenost i negramzivost. Nijame, pozitivan odnos prema sebi, uključuju čistću, zadovoljstvo, discipline, proučavanje sebe i odanost.
Šta su čakre u “Hatha Jogi”
Čakre su koncentrisani energetski centri u telu. Sedam glavnih čakri su postavljene duž kičmenog stuba, počevši od temena glave i završavajući se u trtičnoj kosti. U opadajućem redosledu, ovih sedam čakri su: Sahasrara (teme), ajna (obrve) , Vishuddha (grlo), anahata (srce), manipura (solarni pleksus), Svadistana (sacrum-krsna kost) i Muladhara (trtična kost). Hatha joga kaže da čakre moraju biti izbalansirane i da pravilno funkcionišu kako bi se održalo optimalno mentalno i fizičko zdravlje.
Kakva je veza između čakri i endokrinog Sistema?
Čakre su povezane sa i utiču na svaki organ i sistem u telu. Čakre i endokrini sistem se povezani na sledeći način:

  • Sahasrara i pinealna (efipiza)
  • Ajna i pituitarna (hipofiza)
  • Vishuddha i tireoidna (štitna žlezda)
  • Anahata i timus (grudna žlezda)
  • Manipura i pankreas
  • Swadistana i reproduktivne žlezde
  • Muladara i adrenalne žlezde

Primeri specifičnih hatha joga praksi koje utiču na čakre i endocrine žlezde su navedeni u nastavku.
Stoj na glavi stimuliše sahasrara čakru i epifizu (pinealnu žlezdu) pomeranjem protoka krvi u ova područja i stabilizujući fluktuacije hormona.
Meditacione tehnike stimulišu ajna čakru i hipofizu (pitutitarnu žlezdu).
Položaj Mosta, Kamile, Pluga, Stoj na ramenima, Zec, oživljavaju vishuda čakru i tiroidnu žlezdu (štitnu).
Poze koje otvaraju grudni koš, kao što je ležanje preko urolanog ćebeta i poze koje otvaraju ramena, kao što je položaj kravljeg lica, energizuju anahata čakru i timus (grudnu žlezdu.)
Poze koje jačaju jezgro, kao što je čamac i snažne vežbe disanja, kao što je Bastrika pranajamai Kapalbhati pranayama, utiču na manipura čakru i na pankreas.
Poze koje otvaraju kukove, kao što je kravlje lice i i leptirić, utiču na svadistana čakru i reproduktivne žlezde.
Poze koje uzemljuju i poze koje istežu mišiće zadnje lože, kao što su stajaći preklopi unapred, stimulišu muladara čakru i nadbubrežne zlezde.
Poza kamile, dovodi krv u nadbubrežne žlezde i Manipura čakru.
Šavasana i meditativne poze smiruju um, pomažući praktikantu da istraje i praksi i ostane sabran.