OSNOVE PRAKSE

 

Joga je naučni sistem fizičkog i mentalnog kvaliteta koji zahteva poštovanje određenih pravila, principa i metodologije u cilju sticanja zadovoljavajućih rezultata. Ako se ova pravila i načela ne prate ona mogu da prouzrokuju obrnuti rezultat, odnosno povrede i ozlede tela.

1. Ne postoji određeno vreme za vežbanje joge. Vežbajte onda kada vam odgovara. Ipak, jutra do 9 sati su najbolje vreme za vežbanje pošto u to vreme nije ni preterano hladno ni preterano toplo. Takodje, sa stanovišta pogodnosti, jutro je uvek bolje pošto ćete biti slobodni ostatak dana. Vežbajući jogu ujutru osetićete se energizovani i opušteni, umirujuće praksa u večernjim satima pomaže opuštanju na kraju dana.
Bez obzira na vreme koje ste odabrali, držite se prakse u isto vreme svaki dan.
Vežbajte jogu redovno i kontinuirano. Neredovna praksa neće doneti dobre rezultate.
Vežbajte samo jednom u roku od dvadeset četiri časa.
Vežbajte najmanje 15 minuta dnevno, 5 dana u nedelji. 15 minuta se može postepeno povećavati do najviše 1 sata.  

2. Mesto na kojem praktikujete jogu treba da bude uredno, čisto, provetreno i mirno. Izbegavajte klima uređaje.
Pokušajte da vežbate na istom mestu redovno.
Vežbajte sami, ako je moguće.
Nikada ne vežbajte na golom podu, uvek rašitite prostirku ili tepih ispod.
Puštajte laganu muziku i držite mirišljave štapiće u sobi kako bi prošistili vazduh. Ukoliko je moguće držite cveće u sobi.

3. Joga bi trebalo da se praktikuje na prazan stomak. To znači da čvrstu hranu možete konzumirati 3-5 sati, a tečnosti 1 sat pre prakse. Možete jesti voće, bonžitu, popiti čašu soka ili vode sat vremena pre časa kako bi izbegli da jako ogladnite tokom treninga.
    Treba izbegavati toplu hranu ili previše začina kao i pokušati sa uravnoteženom ishranom.
 
4.. Opustite se između asana 6 do 8 sekundi. Udahnite 2 ili 3 normalna daha između asana. Odmorite se na kraju  sesije (niza) asana. Opšti princip je da odmor traje 1/4 -u vremena prakse. Na primer, ako vežbate asane 30 minuta, vaš vreme za odmor je 7 1/2 minuta.

 5. Vaše telo treba da bude uredno i čisto, i ne bi trebalo da bude umorno ili opterećeno bilo kakvim jakim fizičkim bolom.
Nosite čistu i svetlu tkaninu, dok vežbate. Vaša odeća treba da bude komotna i udobna.
Izbegavajte preterano uzimanje kafe, čaja, alkohola i lekova. Izbegavajte pušenje.


6. Pokušajte da um oslobodite od strahova, briga i bilo kakvog naprezanja dok  vežbate.
Usvojite pozitivan stav. Postavite realne ciljeve. Počnite sa jednostavnim vežbama i kako napredujete, povećavajte intenzitet. Pratite svoj napredak, tako da možete da zabeležite svoja iskustva, misli i bilo šta drugo.

7.Većina joga vežbi se ne preporučuje ženama za vreme menstruacije, trudnicama, ili dojiljama. Redovna praksa disanja i meditacije se, međutim, preporučuje.

8. U Indiji, deca tradicionalno imaju svoju ceremoniju (upanayam)  u uzrastu od 8 godina. U ovom uzrastu se deca poducavaju pozdravu sunca, nadi shodana pranajami i gajatri mantri. Ovaj uzrast predstavlja kraj detinjstva. Cak i moderna nauka prepoznaje da je ovaj period vaan za fiziološki psihološki razvoj deteta i prelaz u odraslo doba. Evo nekih dokaza koji to potvrduju:
Broj alveola u plucima se stabilizuje u uzrastu 8 godina. Posle 8 godina one samo rastu u velicini a ne u broju. Ovo vreme se smatra idealnim za uvodenje pranajame u svakodnevnu rutinu deteta. Ovo ce pomoci da kardiovaskularan i respiratorni sistem postigne visok nivo otpornosti i izdrljivosti.

  • Zdravlje imunog sistema se dostie do 8 godine ivota. Pozdravi suncu i nadi shodana pranajama obezbeduju kontinuirani razvoj imunog odgovora tokom celog ivota.
  • Pinealna lezda (epifiza) je odgovorna za odravanje proširenog stanja svesti deteta. Deci koja praktikuju jogu u osmoj godini ivota kasni pubertet, zbog cega ostaju malo due deca. Ovo kašnjenje ce pomoci deci da budu spremna da se nose sa fiziološkim, psihološkim i emocionalnim naletom puberteta. Za decu koja udu u pubertet malo kasnije je takode utvrdeno da cu intuitivnija, senzitivnija i inteligentnija kad odrastu nego ona koje rano udu u pubertet.
  • Psiholozi veruju da sposobnost deteta da shvati koncepte i ideje koji cine osnovu tehnicke i moralne edukacije pocinje u dobi od 8 godina. Pre toga fantazija i igra su dominantni u ivotu deteta.
  • Duhovni razvoj pocinje u ovim godinama. Ovo je idealno vreme da se deca upoznaju sa Karma jogom - gde pocinju da pomau u malim kucnim poslovima, sticu neku odgovornost, uce o moralu i smatraju se odgovornim.

Joga moe da utice na rast tako što povecava lucenje hormona rasta - HGH. Praksa pranajame je veoma korisna. Kada je mozak relaksiran i osloboden stresa (najbolji nacin da se umanji stres su vebe dubokog disanje i meditacija) dolazi do povecane produkcije ljudskog hornona rasta -HGH.
Joga asane jacaju i proteu sve mišice tela pa i mišice leda, stomaka i nogu, koji pomau u stabilizaciji kicme i popravljanju dranja tela a da zaista ne dolazi do povecanja visine.
Deca mogu bezbedno da praktikuju meditaciju i jednostavne vebe disanja sve dok se dah ne zadrava. Ove tehnike mogu znatno pomoci deci da nauce da se opuste, koncentrišu  i smanje impulsivnost. Deca naucena  ovim tehnikama bolje podnose emocionalna uznemiravanja i nose sa stresnim dogadajima.