Durga kao pomoc u vašoj joga praksi

Durga znaci „tvrdava“ i „ona koja nas vodi kroz teškoce.“ Boginja ratnica snage, zaštite i hrabrosti, ona je revolucionarna snaga u našem bicu koja inicira masivnu promenu i vuce nas napred u našoj duhovnoj evoluciji. Njen bojni poklic oslobada našu najdublju želju da rastemo i preuzmemo odgovornost za naše živote. Nijedan izazov nije previše velik za ovu plamtecu boginju, koja jaše lava u bitku mašuci brojnim oružjem kako bi ubila demone sumnje u sebe i nedostojnosti. Bez obzira koliko puta demoni promene svoj oblik ili pokušaju da je zavedu sa lažnim obecanjima, ona se nikada ne koleba  u svojoj posvecenosti da transformiše svaki deo sebe.

Kako koristiti ucenja Durge?


Durga je sila unutrašnje i spoljašnje revolucije. Njena kljucna ucenja su da nikad ne sumnjate u sopstvenu moc, da stojite cvrsto u svojoj istini i da prizovete svoje neustrašivo srce. Prizovite je u teškim vremenima, kada se borite da donesete odluku ili da delujete sa najvecim integritetom. Prizovite njeno prisustvo kada želite da odbranite pravdu i odbijete da sakrijete svoju žensku moc. Dodirnite njenu moc i ucenja kada vam je potrebna najveca snaga tokom životnih promena.
Tti nacina da prizovete Durgu u toku Vinjasa prakse
Koliko god da vas Durga podržava kroz život ne promene van prostirke, ona takode može da vam pomogne u vašoj joga praksi. Ona je primer ciste milosti pod pritiskom. Prizovite njenu snagu, stabilno oko usred oluje i sidro u centru protoka, kako bi osvežili vašu vinjasu.

1. Osnažite vaš “flow” sa tigrovim kandžama.

Prizovite Durgu svaki put kada imate vinjasa praksu. Dok skacate i prelazite iz jedne poze u drugu, dodite na vrhove prstiju ruku, poput kanži ih snažno zabadajuci u zemlju, kao tigar.

2. Povežite se sa Durgom koroz stabilnu snagu daha.

Suština Durge je dah unutr daha, nepokolebljiva svest izmedu poza i kroz životne promene. Ostanite povezani sa vašim disanjem kada “flow” postane intenzivan i posvetite vašu praksu licnoj transformaciji koja služi vecoj zajednici.

3. Prizovite Durgu u Pozi Boginje.

1. Stanite u Pozu Boginje.
2. Prizovite Durgu tako što izgovarate naglas njeno ime.
3. Sada pocnite sa ovom vežbom vizuelizacije:
Jašete lava u veliku pobedu vašeg života. Prigrlite boginju i zamolite je da vam pokaže istinu za bilo koju situaciju koju trenutno osecate kao zbunjujucu.  Zamolite je da vam pošalje saveznike da budu uz vas i da vam pomognuu bilo kojim teškim okolnostima. Zamislite divlje macke kako hodaju sa svake vaše strane. Zamolite za nepokolebljivo poverenje u vašu istinu i hrabrost da ostanete istrajni sa akcijama u svetu koje odražavaju vaše najvece znanje. Durga je uvek istrajna i raste u vama kako bi se žestokom ljubavlju suocila sa svim preprekama. Znajte da ste cuvani u tvrdavi milosti.
http://www.yogajournal.com/slideshow/goddess-yoga-goddess-every-vinyasa-flow-fan-must-know/


Boginja Durga se ponekad doživljava kao ženski pandan Ganeši...ona uklanja prepreke, ali ih prvo iznese na videlo kako bi one mogle biti sagledane / identifikovane.. Eni objašnjava praksu Durga disanja- pranajame.
https://www.youtube.com/watch?v=n9TIJWMKBtg

Prizivanje Šakti (božanske ženske moci) nije samo stvar za devojke - to je nacin na koji svako može da uroni u najdublji izvor osnaživanja, kreativnosti i srece.
Jogi mudraci - posebno u grani koja se zove Tantra - predvideli su kvantnu fiziku isticuci da je suptilna vibraciona energija supstrat svega što poznajemo. Za razliku od fizicara, medutim, jogi vidovnjaci su doživeli ovu energiju ne samo kao apstraktnu vibraciju, nego kao izraz božanske ženske moci, zvanu Šakti. Realnost, tradicija kaže, je Šaktin ples, koji uzima oblik, kao naše telo, naše misli, naše percepcije i kao fizicki svet.
Indijske tradicije su poznate po tome da im je prihvatljiva ideja da je Apsolutna Stvarnost, iako bezoblicna, savršeno sposobna da se manifestuje u božanskim oblicima. Dakle podrazumeva se da Šakti, bezoblicni izvor svega, preuzima oblik - kao boginje, personifikacije razlicitih energija koje cine svet i našu svest.
Jung i njegovi sledbenici su gledali na grcke bogove kao na arheotipove univerzalnih psiholoških energija. Indijska božanstva, po mom iskustvu, su isto toliko deo naše psihicke strukture. Kao i kod svakog mocnog simbolickog oblika, Indijska božanstva predstavljaju i po mom iskustvu mogu da razotkriju, korisne psihološke snage. Oni personifikuju energije koje osecamo, ali nikada nismo pomislili da ih pomenemo i pozovemo.
Meditacija o božanstvu može da rasplete psihološke cvorove - na primer, pitanja moci ili ljubavi - i prizove transformativne snage u umu i srcu. Ona nas dovodi u kontakt sa zaštitnom moci u nama i može da promeni nacin na koji vidimo svet.
To se posebno odnosi na energije boginja - Devi ili "blistave" indijske tradicije. Dakle, potraga za svojom unutrašnjom boginjom nije samo ženska stvar. Boginja prevazilazi pol, zbog cega se muškarci, kao i žene tune in ovim živopisnim snagama.
Ocigledan nacin da se ukljucite u energiju boginje je da meditirate o tri velike indijske boginje: Durgi-Kali, Lakšmi i Sarasvati - otelotvorene sile snage, lepote i znanja.
Durga, (njeno ime znaci " teško spoznajuca ili teško osvojiva") je kosmicki ratnik, sila u svesti koja se bori protiv neznanja i mraka. Durga je moc iza dramaticnih transformacija; ona je snaga koju možete prizvati kada se suocite sa izazovnim životnim situacijama ili dubokim izvijanjima unazad. Durga jaše na lavu, a njene ispružene ruke drže oružja, koja ona koristi kako bi ubila brojne demone i druge negativne sile. (Za mene, ona je takode boginja pokrovitelj moderne žene koja barata poslom, decom i joga praksom i  živi u stalnom vanrednom stanju, dok zadržava mir Mona Lize)
Svaka od ovih boginja predstavlja energiju koja se ispoljava u svakom aspektu života - fizickom, intelektualnom, emotivnom i duhovnom. Ipak, tradicionalno, kaže se da one imaju dva lica. Kada nisu shvacene ili priznate kao izraz božanskog, možemo iskusiti ove energije kao obmanjujuce, preterane ili cak i na negativan nacin.
Na primer, energija Durge u njenom najcistijem obliku je transformativni mac koji sece kroz prepreke i nepravde. Ta ista energija se može pokazati kao agresija i grubost, kao oštar glasa šefa iz pakla ili kao mac presude usmeren ka drugima ili ka sebi.
http://www.yogajournal.com/article/yoga-101/oh-goddess/